Ytimessä ihminen – vuotuinen rekrytointipäivä kokosi yli 150 ammattilaista yhteen

Katriina Sahlman 16.11.2021

Ytimessä ihminen

Baronan rekrytoinnin ammattilaiset ovat kokoontuneet jo lähes vuosikymmenen yhteen keskustelemaan ja oppimaan sekä vaihtamaan ajatuksia ja kuulemaan uutuuksista. Tänä vuonna yli 150 ammattilaista tapasi toisensa pitkästä aikaa livenä – osa myös verkon välityksellä huomioiden koronaohjeistukset. Isoja ja ajankohtaisia teemoja kuten teknologiaa, inhimillisyyttä ja kansainvälisyyttä käsiteltiin monipuolisesti ja käytännönläheisesti.  

Ääneen lausuttuna: Miten Barona on ratkaisu?

Baronan asiantuntija-alojen johtaja Harri Alamäki totesi päivän alkuun ”tekemisemme ytimessä on ihminen” oli kyseessä mikä tahansa liiketoiminnan osa-alue. Rekrytoijan työssä inhimillisyyden näyttäminen ja osoittaminen on entistä tärkeämpää. 

Tämä ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös konkreettisia muutoksia, uusia palveluita ja näkökulmia, jotta olemme aidosti edelläkävijöitä.  

Baronan Techin Product Owner Heidi Sainio esitteli vastikään uusittua Baronan Urapalvelu.fi:tä ja sen tulevia kehitysaskeleita. Sainio tiivisti osuvasti, että ”hyvän palvelun tunnistaa siitä, että ihmiset haluavat aidosti käyttää sitä”.  Digitaalinen työntekijä- ja hakijakokemus ei kuitenkaan synny pelkästään teknologiasta vaan yhteistyöstä niin loppukäyttäjien kuin esimerkiksi rekrytoijien välillä. 

Luontevasti Baronan palvelualojen johtaja Anne Issakainen jatkoi tarinaa siitä, miten ihmisten toiveet ja odotukset ovat jo nyt ja tulevat myös tulevaisuudessa muuttumaan: 

”Ihmiset määrittelevät itsensä yhä enemmän muun kuin työn kautta. Yhä useampi antaa arvoa omalle hyvinvoinnille ja elämän mielekkyydelle.” 

Issakainen muistutti ihmisten valinnanvapaudesta ja tätä tarvetta vasten myös työllistymisen ja työn tekemisen muotojen kehittämisestä.
Paikalle saapuikin seuraavaksi FREE.fi:n toimitusjohtaja ja perustaja Joonas Tuompo.

Itsensätyöllistäjien määrä jatkaa kasvuaan

Baronaan nykyisin kuuluva FREE.fi on yksi Suomen johtavia kevytyrittäjyyspalveluiden tarjoajia. Freellä on rekisteröityneitä kevytyrittäjiä 19 000 ja toiminimiyrittäjiäkin 1000.  Kaikkiaan Suomessa on jo nyt yli 170 000 ihmistä, jotka ovat rekisteröityneet johonkin kevytyrittäjäpalveluun.  

Tuompo toi avoimesti esiin, miksi luvut ovat näin kovia ja miksi yhä useampi ihminen on kiinnostunut
kevytyrittäjyydestä. Moni haluaa vapauden ja laajemman mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhönsä. Toisaalta vapauden myötä kasvaa vastuu mm. omasta hyvinvoinnista ja yrittäjämäisistä velvoitteista. Tuompon mukaan on siksi valtavan tärkeää kommunikoida selkeästi ja lisätä myös Baronan sisällä rekrytoijien tietämystä aiheesta. 

”Yhdessä Baronan kanssa pilotoimme kevytyrittäjyyden mahdollisuuksia eri toimialoilla ja samaan aikaan haluamme toimia vastuullisesti. Kevytyrittäjyyden tulee aina olla tekijälähtöistä. Lisäksi Barona ei tarjoa loppuasiakkaille itsensätyöllistäjiä, ellei asiasta ole selkeästi sovittu asiakkaan kanssa”, Tuompo muistutti ja lisäsi, että tulevaisuudessa tarjotaan myös erilaisia etuja, joista hyötyvät Baronan työntekijöiden lisäksi myös Freen itsensätyöllistäjät. 

Puheevuoro viritti hyvää keskustelua ja näkökulmia myös yleisössä sekä paikalle saapuneessa toimitusjohtaja Lassi Määtässä. Juuri asiakaskäynniltä tullut Määttä kiitti rekrytoijia äärettömän arvokkaasta työstä ja kivijalan pystyssä pitämisestä, joka mahdollistaa uuden luomisen ja kehittymisen.  

Baronan uusi strategiatyö on käynnissä ja Määttä toivoi yleisön haastavan myös itseään siinä, millaisena tuleva Barona nähdään ja koetaan. Ei enää vain henkilöstöalan johtavana voimana, vaan laaja-alaisena palveluyhtiönä, jossa “kaikki voittavat, niin työntekijät kuin asiakkaat”. 

Kansainvälisen rekrytoinnin osaaminen kehittyy jatkuvasti 

Baronan globaalista rekrytoinnista vastaava johtaja Elina Koskela oli varannut lounaan jälkeen pienen yllätyksen. Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen lähetti ystävällisen mutta painavan videoviestitervehdyksen: tarvitsemme uudenlaisia toimia, jotta eläkejärjestelmämme ei ole vain luotettava ja läpinäkyvä, mutta myös huomioiden tulevat sukupolvet kannattava. Tähän tarvitsemme avuksi mm. työperäistä maahanmuuttoa sekä osatyökykyisten ja eläkeläisten työpanoksen entistä parempaa hyödyntämistä. 

Koskela jatkoi tästä tuloksiin, jotka Barona julkisti hiljattain osana laajaa Kansainvälinen työvoima ja tulevaisuus –tutkimusta. Sen mukaan peräti 50 % yrityksistä kärsii työvoimapulasta ja 52 %:ssa pula on pahempi kuin ennen pandemiaa. Vaikka pulaa osaajista on kaikilla toimialoilla, vain 23 %:ssa suomalaisista yrityksistä, joissa ei työskentele kansainvälisiä osaajia, on ylipäätään keskusteltu aiheesta. 

Koskela muistutti, että Baronalla on jo paljon osaamista ja palveluita helpottamaan tätä tilannetta. On mm. kieli- ja muuta koulutusta, relocationpalveluja ja erityisosaamista eri kohdemaissa toimimisesta. 
Hienoja esimerkkejä seurasi tämän jälkeen eri toimialoilta mm. teollisuudesta, logistiikasta, IT:stä, sotesta ja horecasta. Kiitokset tästä Baronan huippuasiantuntijoille ja johtajille Dominika Kowalczykille, Esa Vähämartille, Arja Martikaiselle, Ringa Tuomikoskelle ja Marja Velinille. 

Konkreettisia lupauksia muun muassa

  • Toteutamme räätälöityjä koulutusohjelmia vaikeasti työllistettäville, joista vieraskieliset yksi kohderyhmä.
  • Tehostamme Suomen ja suomalaisten työnantajien rekrymarkkinointia mm. IT-alalla. 
  • Jatkamme mm. kokkien ja sairaanhoitajien vastuullista rekrytointia Filippiineiltä.
  • Tietoisuuden ja vaikuttamisen lisääminen myös asiakkaiden suuntaan kv-rekrytoinnin mahdollisuuksista.
  • Työllistämme entistä tehokkaammin myös Suomessa jo olevia kansainvälisiä tekijöitä.

Huomioitavaa on, että Baronalla jo nyt esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalla työskentelee peräti 64:ää eri kansallisuutta, joista EU-alueelta 15:sta eri maasta ja muualta 48:sta maasta.  

Ihminen ei lopulta kilpaile koneiden vaan itsensä kanssa

Näkymä salista

Aamupäivän osuus oli innostavaa seurattavaa. Yhdessä tekemällä monet isot ja pienet haasteet ovat voitettavissa. Myös päivän ulkopuoliseksi puhujaksi kutsuttu futuristi-kirjailija Perttu Pölönen korosti ymmärryksen lisäämistä itseä ja toisten ajattelua kohtaan. Sukupolvien väliset erot eivät ole koskaan olleet näin suuret, mutta se ei saa estää meitä rakentamasta yhteistä tulevaisuutta. 

Pölönen palasi aamun ajatuksiin, missä ihminen on korvaamaton? Miksi tarvitaan Pölösen sanoin inhimillinen vallankumous huolimatta räjähdysmäisestä teknologisesta edistymisestä? 

Mitä jää jäljelle, kun kone tekee suorittavan työn tai työn, johon ihminen ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tehokas – eli tarpeeksi kone? Pölösen mukaan: tunteet, empatia, unelmointi, läheisyys, kosketus, luovuus – moni asia, joita ilman ihminen ei kuitenkaan pärjää. Tai kuten Pölönen ilmaisi ”mitä sellaista sinulta saa, mitä ei saa Googlelta”. 

Pölösen vaikuttava puhe sai yleisön mietteliääksi.  

Yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden lisääminen

Ajatuksia herättävä oli myös paneeli ”Kuinka uudistaa työelämää inhimillisellä tavalla?” Paneelissa mukana olivat: Roope Jurvanen, Service Manager, Barona Työkykypalvelut;  Anne Issakainen, EVP, Professional Services Sector, Barona; Arja Martikainen Business and Concept Owner Barona IT; Tatu Lintukangas, CEO, Entry Education ja  moderoijana Maria Nyman Service Director, Barona. 

Puhetta ja keskustelua syntyi niin monikulttuurisuudesta, kielitaidosta, syrjimättömyydestä kuin työkyvyttömyyden määrittelystä ja terminologiasta. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että jokaisen ihmisen työpanosta tarvitaan työelämässä. Jotta tämä onnistuisi, tarvitaan niin ajattelumallien kuin toimintatapojen uudistamista. 

Selkeä esimerkki on tästä esimerkiksi ensimmäisen kansainvälisen/vieraskielisen tai osatyökykyisen työntekijän palkkaaminen – usein tämä edistysaskel lähtee esimerkiksi rekrytoivasta esihenkilöstä, joka on pystynyt muuttamaan omaa näkökulmaansa ja uskaltautunut uudistamaan organisaatiota. Vaikka monesti tuntuu, että nämä ovat pieniä askelia, ne ovat kuitenkin askelia eteenpäin kohti pysyvämpää muutosta. 

“Ollaan voimaan valoisalla puolella.” 

“Astutaan hetkeksi kaverin saappaisiin.” 

“Annetaan mahdollisuus kaikille.” 

Paneelin ja yleisön kommentteihin oli helppo yhtyä. Aplodien säestämänä päivän viimeisenä osuutena palkittiin vuoden rekrytoijat. Vuoden tulokkaana kunnostautui logistiikan Jukka Paananen; vuoden uudistajana HR & Financen Sanna Minkkinen ja vuoden aluerekrytoijana Itä-Suomesta Mervi Leinonen
Onnittelut voittajille ja lämmin kiitos osallistujille ja järjestäjille. Jälleen yksi rekrytointipäivä takana, mutta monta tulevaa vielä edessä.

Kokoavasti voisi todeta, että baronalaiset rekrytoinnin osaajat tekivät juuri kuten Pölönen neuvoi: päästä sydämeen.