Maahanmuuttajanaiset matkalla työelämään Baronan valmennuksella

Maahanmuuttajanaiset matkalla työelämään Baronan avulla

Väestöliiton Helsingin kokoustila täyttyi kesäkuun alussa 20 maahanmuuttajanaisesta, jotka ovat mukana Väestöliiton Matkalla työelämään -hankkeessa. Barona pääsi mukaan tilaisuuteen sparraamaan monikansallisia osallistujia työnhaussa.

Tilaisuuden osallistujat olivat lähtöisin Euroopasta, Venäjältä, Aasiasta ja Afrikasta ja joista lähes kaikilla on taskussaan vähintään yksi korkeakoulututkinto. Suurella osalla on valmis tai meneillään oleva tutkinto myös Suomesta. He ovat asuneet maassa jo joitakin vuosia ja ovat aktiivisessa työnhaussa.

Matkalla työelämään -hankkeessa mukana oleville tarjotaan tukea työpaikan etsimisessä Suomen työmarkkinoilta. Kaikilla osallistujilla on oma mentori, joka auttaa työnhaussa ja jota tavataan kuukausittain. Mentorointi tapahtuu suomen kielellä. Ohjelmaan päästäkseen tulee henkilön olla asunut Suomessa muutaman vuoden, olla työtön sekä pystyä kommunikoimaan suomen kielellä (A2-B1-tasoilla). Osallistujien koulutustausta on laaja aina insinööreistä ja kauppatieteilijöistä juristeihin sekä talouspuolen osaajiin. He ovat tulleet Suomeen esimerkiksi opiskelun kautta tai puolison työn mukana.

Matkalla työelämään Baronan vinkein_Väestöliitto

MAAHANMUUTTAJIEN OSAAMISTA TARVITAAN SUOMESSA JATKOSSA ENTISTÄ ENEMMÄN

Jos työnhaku on pulmallista suomalaiselle hakijalle, on toisesta kulttuurista tulevalle haaste moninkertainen. Tähän vaikuttaa paitsi suomen kieli myös se, että henkilön lähtömaassa suoritettua tutkintoa ei monesti Suomessa koeta vertailukelpoiseksi. Lisäksi referenssien todennettavuus saattaa olla haasteellista.  

Tilaisuuden avasi Väestöliiton hankepäällikkö Gunta Ahlfors toivottaen osallistujat tervetulleiksi. Hän kannusti osallistujia kysymään rekrytointien ammattilaisilta kaikkia mielessä olleita kysymyksiä työllistymisestä. Liiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta puolestaan nosti alustuksessaan esille Suomen negatiivisen väestönkasvun ja kuinka Suomen tulee nojautua entistä enemmän maahanmuuttoon tarvittavien osaajien saamiseksi. Kilpailu koulutetuista maahanmuuttajista tulee kiristymään koko Euroopan alueella. Koivuranta painotti, että monikulttuurisuus ja sen tuoma moninaisuuden rikkaus ei tarkoita vain työelämää. Se tulee nähdä kaikilla tasoilla niin perhe- kuin koulumaailmassakin. Lopuksi Koivuranta kannusti kaikkia avoimeen keskusteluun.

 

BARONAN TYÖLLISTYMISVINKIT OTETTIIN AKTIIVISESTI VASTAAN

Tilaisuudessa Baronan asiantuntijat antoivat kuulijoille vinkkejä työnhakuun. Baronalta osallistujia sparrailivat markkinoinnin ja viestinnän rekrytointeja edustava Luova sekä hallinnon ja talouden rekrytoinneista vastaava HR & Finance -toimiala.

HR ja Finance -toimialan markkinointipäällikkö Laura Heikkinen aloitti kertomalla Baronasta yrityksenä sekä miten meneillään oleva Työelämän traineri-kampanja tarjoaa erilaista neuvontaa ja koulutuksia työnhakijoille. Luovan toimialan asiakkuuksista vastaava Päivi Rintala tiivisti Baronan tarjoamat työllistymismuodot kuten rekrytoinnit ja vuokratyön sekä miten osaajapoolit on rakennettu esimerkiksi Luovalla. Vuokratyö on lisääntynyt vahvasti asiantutijapuolella ja IT:n, talouden sekä luovien töiden osaajia vuokrataan yrityksille entistä enemmän. Vuokratyö on myös yksi tapa työllistyä asiakasyritykseen, mikä tapahtuu joka neljännen vuokratekijän kohdalla.

Väestöliitto ja Barona_maahanmuuttajatOsallistujien varmasti odotetuin osuus olivat konkreettiset vinkit työnhakuprosessiin. Henkilöstökonsultit Kaisa Leskijärvi HR- & Finance -toimialalta sekä Johanna Karila Luovalta kävivät läpi hyvän hakukirjeen ja CV:n kriteerejä. Hakukirjeessä saa hakijan persoona ehdottomasti näkyä ja kirje on muokattava aina erikseen jokaiseen hakuun – rekrytoija huomaa kyllä sarjakopioinnin. Omiin vahvuuksiin tulee keskittyä ja esittää konkreettisia esimerkkejä. Jos suomen kieli ei ole täysin hallussa, on hyvä tarkistuttaa kieliasu esimerkiksi omalla mentorilla. Kielitaidon tason voi sitten kuvata hakemuksessa erikseen. Virheettömällä suomen kielellä tehty hakemus helpottaa rekrytoijan työtä ja antaa huolitellun kuvan hakijasta.

Videohaastatteluja tehdään myös paljon hakujen alkuvaiheessa. Baronan konsulttien vinkkeinä on tehdä videohaastattelu heti parin päivän sisällä, vastata vain kysyttyihin kysymyksiin sekä noudattaa annettuja aikarajoja vastausten pituudessa. Itse haastattelutilanteessa rekrytoijat liputtavat esimerkkien puolesta. Hakijan on siis hyvä valmistautua kertomaan osaamisestaan ja kokemuksestaan casejen avulla. Kansainvälinen osaaja voi miettiä, mitä hän taustansa kautta tuo lisää työyhteisöön. Tärkeää on myös osoittaa innostuksensa hakemaansa positioon. Yritykset haluavat palkata motivoituneen työntekijän!

Barona tarjosi myös oman hakulinkin hakemuksen lähettämiseen. Näin kaikilla osallistuneilla on mahdollisuus lähettää hakudokumenttinsa ammattilaisen luettavaksi kehitysvinkkien saamiseksi. Toki samalla tutkimme Baronalla, josko toimeksiannoissamme olisi sopivia työpaikkoja heti tarjolla.

 

MARINAN VERTAISTARINA KANSAINVÄLISENÄ OSAAJANA INSPIROI 

Baronan esitysosuuden päätti Bulgariasta kotoisin oleva Marina Velikova, joka toimii Barona Relocation -palvelujen johtajana. Relocation-yksikkö on keskittynyt kansainvälisesti rekrytoiviin suomalaisyrityksiin ja auttaa Suomeen muuttavia työntekijöitä näiden oleskeluluvissa ja muissa paperiasioissa sekä asunto- ja koulukysymyksissä. Sympaattisella esityksellään Marina kertoi oman tarinansa, miten hän ulkomaalaisena työllistyi Suomen markkinoille.

Marina Velikova Barona

Klassinen tarina - eli rakkaus toi Marinan Suomeen vuonna 2006. Hän haki opiskelemaan yliopistoon, mutta ei päässyt sisään ensi yrittämällä. Sen sijaan Marina päätti investoida täysillä suomen kielen opiskeluun ja vuoden aikana hän osallistui lukuisille kielikursseille sekä pyrki käyttämään kieltä aktiivisesti aina kuin se oli mahdollista. Josko Bulgarian auringon vaihtaminen Suomen räntäsateeseen oli haasteellista, ei suomen kielen koukeroiden oppiminen ollut sen helpompaa. Mutta kovalla työllä ja päättäväisyydellä Marina sai kielitaidon sille tasolle, että pääsi opiskelemaan sekä työllistyi verkostonsa vinkin avulla Barona IT:lle kymmenen vuotta sitten. Marina vaati työkavereitaan käyttämään kanssaan vain suomea, teki paljon käännöksiä suomesta englanniksi ja käytti kieltä asiakkaiden kanssa, vaikka jännitti – ja jännittää välillä edelleenkin, vaikka Marinan kielitaito onkin huippuluokkaa. Baronalla Marina työskentelee edelleen, vaikkakin toisessa yksikössä.

Marina korostaa, että paikallisen kielen oppiminen on erittäin tärkeää, jos haluaa olla kilpailukykyinen sekä aidosti kehittyä ja sopeutua. Kielen oppimiseen käytetty aika ja raha kannattaa nähdä investointina omaan kehitykseen. Se vaatii paljon työtä ja motivaatiota, mutta lopputulos on sen arvoista. Kansainvälisenä osaajana pystyy tarjoamaan työnantajalle vieläkin enemmän. Lopuksi Marina kertoi kansainvälisestä tiimistään, missä on työntekijöitä mm. Irakista, Saksasta ja Venäjältä. Marinan kannustussanat kuulijoille: ”Diversiteetti tuo rikkautta yhteisölle ja yritykselle – ole ylpeä siitä!”

Tilaisuus päättyi avoimeen keskusteluun. Monikulttuurinen yleisö oli aktiivista ja kysymykset hyvin konkreettisia. Keskustelua herätti mm. se, mitä tarkoitetaan sujuvalla suomen kielellä.  Toivottavasti onnistuimme antamaan hyödyllistä tietoa, esimerkkejä ja kannustamaan välillä niin haasteelliseen työnhakuun. Kiitos kaikille osallistujille ja Väestöliitolle, että pääsimme mukaan tähän tärkeään hankkeeseen!

Väestöliitto ja Barona_maahanmuuttajat2

BARONAN VASTUULLISUUSKAMPANJAN YTIMESSÄ TYÖNHAKIJOIDEN JA -TEKIJÖIDEN MAKSUTON AUTTAMINEN

Olipa ihmisen elämäntilanne, tavoitteet tai unelmat mitä tahansa, me toimimme sparraajana ja harjoitusvastuksena työelämässä ja autamme näin myös elämässä eteenpäin. 
Tutustu kampanjaamme www.barona.fi/traineri #työtraineri #vastuullisuus #barona


Herättikö blogi ajatuksia ja haluaisitko jutella lisää?

Barona Luova - Päivi Rintala, 050 – 572 5639, paivi.rintala@barona.fi

Barona HR&Finance - Kaisa Leskijärvi, 050 5747 189, kaisa.leskijarvi@barona.fi

Barona Relocation - Marina Velikova, 050 - 5944 027, marina.velikova@barona.fi

Aiheet: KansainvälisyysTyöelämäVastuullisuusMaahanmuutto

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New Call-to-action