Yrityskylässä kuudesluokkalaiset saavat kokeilla työelämää

Yrityskylässä kuudesluokkalaiset saavat kokeilla työelämää

Toimitusjohtaja, asiakkuuspäällikkö ja rekrytointikonsultti – näissä rooleissa kuudesluokkalaiset pyörittävät mini-Baronaa Espoon ja Oulun yrityskylissä. Yrityskylä on peruskoululaisille suunnattu oppimiskokonaisuus: koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa he saavat oppia työelämästä ja taloudesta.

Vierailimme Espoon Yrityskylässä tiistaina ja saimme kunnian tutustua Yrityskylän toimintaan sekä hyvinkääläisiin Patrikiin, Tairaan ja Saritaan, jotka pyörittivät mini-Baronaa yhden päivän ajan. Joka päivä uudet kuudesluokkalaiset nimittäin tutustuvat tähän yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuuteen, joka tavoittaa 70 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista. Oppilaat toimivat Yrityskylässä työntekijöinä, kuluttajina ja kansalaisina, ja jokainen oppilas saa päivää varten oman ammatin.

"Jo ovesta sisään astuessa vastaan tulvi innostunutta puheensorinaa ja ympäriinsä säntäili lapsia työtehtäviään hoitaen."


Yrityskylän kahvilassa asiakaspalvelutehtävissä toimi oppilaita, joiden aamu oli alkanut opettelemalla kahvinkeittoa. Erinomaista kahvia olikin ja muutenkin palvelu oli ensiluokkaisen kohteliasta ja sujuvaa. Ensihetkistä lähtien näki, että tämä oli lapsille mieluisa kokemus ja he ottivat tehtävänsä vakavasti.

 

Mini-Baronassa autetaan työntekijöitä löytämään heille sopivia työtehtäviä

Baronan toimipisteellä oppilaat Patrik, Taira ja Sarita kertoivat, että päivä oli alkanut tiimipalaverilla, jossa jaettiin työtehtäviä ja mietittiin miten pitchataan yritys kyläpalaverissa muille yrityskylän jäsenille. Vastuuna oli myydä mini-baronan palveluita kuten rekrytointia ja rekrytointirobottia, sekä rakentaa mainoskampanjoita, laskuttaa asiakkaita ja varmistaa että yrityksen toiminta on kannattavaa. Taloustilannetta seurattiinkin tietokoneelta erityisen tarkasti ja yhteisessä tiimipalaverissa kokoonnuttiin pohtimaan miten saataisiin lisäkauppaa, jotta tulos saataisiin plussan puolelle. Mini-Baronan toimitusjohtaja Patrik kertookin:

"Me ollaan aluksi otettu lainaa ja maksettu laskuja. Seuraavaksi aletaan mainostamaan meidän palveluita että saadaan asiakkaita ja sitä kautta voittoa." 


Lasten työskentelyssä hienointa oli seurata heidän erinomaisia yhteistyötaitojaan. Kaikki osallistuivat mielellään myyntiin, mikä itse asiassa on myös vahvasti Baronan kulttuurin mukaista. Klousattuja kauppoja juhlittiin yhdessä ja mietittiin minkälainen työpaikkailmoitus houkuttelisi parhaat hakijat. Rekrytointipäätöstä tehtäessä arvioitiin henkilön sopivuutta tehtävään – rekrytointikonsultti Taira oli valmistautunut kysymään hakijoilta heidän vahvuuksiaan ja odotuksiaan sekä arvioimaan heidän osaamistaan kyseistä tehtävää kohtaan.

Hienointa oli kuitenkin huomata tässä se, miten lapset huomiovat rekrytointiprosessissa myös ilman työpaikkaa jääneet. Patrikin mukaan mini-baronalaiset yrittivät löytää heille sopivan työtehtävän muista Yrityskylän yrityksistä – tietysti ensin varmistaen sen, että tämä oli työnhakijalle ok.

 Yrityskylässä kuudesluokkalaiset saavat kokeilla työelämää

 

Yrityskylä opettaa myös hakemaan töitä 

Yrityskylän ideana on että kukin lapsi valitsee yrityksen, johon he haluavat työllistyä ja roolin jossa he haluavat toimia. Tämän jälkeen he hakevat kyseistä paikkaa virallisen rekrytointiprosessin kautta, ja oppilaiden tuttu oma opettaja jakaa pestit.

Mini-Baronan toimitusjohtajaksi valittu Patrik kertoi, että hänelle oli luontaista toimia johtajana, sillä hän on futisjoukkueensa kapteeni ja tottunut ottamaan vastuuta. Lisäksi Patrik kertoi, että ylipäänsä johtajana oleminen kiinnostaa häntä. Tosielämän urahaaveissa siintää tosin ammattijalkapalloilijan ura Real Madridissa tai muussa hyvässä joukkueessa. Toisena ja hyvin vahvana vaihtoehtona on seurata isänsä jalanjälkiä diplomi-insinööriksi rakennusalan yritykseen. Diplomi-insinöörin työssä yhdistyy matemaattiset ja sosiaaliset taidot – asiat jotka Patrik nimeää vahvuuksikseen – sekä mahdollisuus matkustaa työn puolesta.

Asiakkuuspäällikkö Sarita puolestaan haaveilee tanssiopettajan työstä, jossa yhdistyy intohimo tanssiin sekä mahdollisuus olla muiden ihmisten kanssa tekemisissä. Ylipäänsä mahdollisuus olla muiden ihmisten kanssa tekemisissä sai Saritan hakemaan asiakkuuspäällikön paikkaa ja selkeästi hän myös nautti myyntityöstä. Suurimpana yllätyksenä työelämää tuli työpäivän kiireisyys – päivän aikana on paljon tehtäviä ja kellonaikoja joista pitää kiinni.

Rekrytointikonsultti Taira kiinnostui rekrytointikonsultin paikasta, koska hän haluaa haastatella ihmisiä. Taira onnistuikin päivän aikana löytämään nopeasti Lidlille työntekijän, joka vastasi heidän toiveitaan – iloinen, avulias ja kiltti. Tulevaisuudessa Taira haaveilee omasta eläinlääkäriasemasta.

 

Yhdessä tekeminen tärkeintä töissä

Tulevaisuuden työelämältä lapset odottivat eniten työyhteisöä ja työkavereita. Ja niinhän se myös meidän aikuisten työelämässä: työnteko on merkittävästi mukavampaa kun ympärillä on ihmisiä, joiden kanssa on kiva tehdä töitä, jotka kannustavat ja tukevat kun sitä vaaditaan. Pelkoja työtä kohtaan ei näillä lapsilla vielä ollut ­– tosin hieman heitä huoletti, onko työ yhtä ja samaa päivästä toiseen.

Yrityskylä-vierailulla oli hienoa nähdä miten innoissaan lapset olivat tehtävistään ja miten vakavasti he niihin suhtautuivat. Palavereissa pohdittiin samoja teemoja kuin aikuistenkin palavereissa ja toisaalta haasteet ratkaistiin yhteistyöllä. Hienoa, että lapset pääsevät näin tutustumaan työelämään, sillä itsekin muistan, miten jännittävä ensimmäinen TET-päivä oli puhumattakaan yläasteella suoritetusta kahden viikon mittaisesta työharjoittelusta, ensimmäisestä, josta sai kunnon palkkaa.


Yrityskylä – koululaisten oma yhteiskunta

Yrityskylä on peruskoulun kuudensille ja yhdeksänsille luokille suunnattu yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus. Espoon Yrityskylässä pääsee jopa 5500 kuudesluokkalaista kokeilemaan työelämää vuodessa, ja Baronan pisteellä heistä työskentelee 400.

Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä toimii valtakunnallisesti kahdeksalla alueella ja tavoittaa yli 60 000 oppilasta lukuvuodessa. Yrityskylä-päivää edeltää 10 tunnin mittainen opintokokonaisuus, jonka aikana oppilaat oppivat muun muassa mitä on työ ja miten sitä haetaan. Lisäksi oppilaat perehtyvät talouden ja yhteiskunnan perusteisiin. Barona toimii Yrityskylän yhteistyökumppanina ja mini-Baronat löytyvät Espoon ja Oulun toimipisteistä.

Jos haluat seuraavatkin tekstimme suoraan sähköpostiisi, tilaa blogikooste tästä: 

TILAA BLOGIKOOSTE TÄÄLTÄ

Aiheet: Tulevaisuuden työ

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New Call-to-action