[Webinaaritallenne + Kooste] xChange - Vie työsi Espanjaan

Fuengirola_xChange.png

Baronan xChange-konseptin vetäjä Reeta Lehtiniemi ja Eatechin rekrytoija Sanna Niittymäki pitivät webinaarin 1.11.2017 aiheesta "Vie työsi Espanjaan". Webinaarilähetyksen tarkoituksena oli avata kuinka oma työ viedään helposti Espanjaan, mutta myös keskustella Sannan omakohtaisista kokemuksista Espanjassa työskentelystä sekä asumisesta. 

Reeta aloitti webinaarin kertomalla Baronan vastikään teettämästä työelämätutkimuksesta. Tutkituista työikäisistä 75% kertoi haluavan työskennellä jossain vaiheessa ulkomailla. Tämän jälkeen Reeta avasi hyvin konkreettisesti ja yksityiskohtaisesti mitä xChange tarkoitti yksittäiselle työntekijälle.
  1. Työntekijän kiinnostus Espanjaan herää
  2. Keskustelu oman esimiehen/työnantajan kanssa
  3. Barona xChange-konseptin avaaminen työnantajalle
  4. Vaihtojakson palkkatason määrittely
  5. Yritysten välinen sopimus mm. palkanmaksusta (Barona ja työnantaja)
  6. Työntekijän ja työnantajan sopimus palkattomasta vapaasta vaihtoajalle
  7. Työntekijän omien asioiden järjesteleminen Suomessa (Asunto vuokralle, lentoliput yms.)
  8. Lähtö Espanjaan
  9. Espanjassa työsopimus Barona Services Spainin kanssa (Espanjan työehdot, sosiaaliturvat, eläkkeet, verotus)
  10. Aloitus työsuhteessa Espanjassa - työnjohto ja työnkuva jatkuvat kuten Suomessa 

 

Baronalla pitkä kokemus Espanjasta tuo turvallisuutta

Reeta loi turvallisuutta Espanjaan aikoville kertomalla, että Baronan lähes kymmenen vuoden kokemus Espanjassa toi tiettyjä etuuksia. Kenenkään Espanjaan muuttavan ei tarvisi huolehtia esimerkiksi työn ja vapaa-ajan kysymyksistä. Baronan puolelta pystyttiin auttamaan mm. oleskeluluvan järjestämisessä, asuntojen etsimisessä, pankkitilin avaamisessa tai vaikka lasten päivähoito- ja koulupaikkojen vaihtoehdoista.

 

"Suomalainen työyhteisö, HR-päällikkö ja muut toimihenkilöt saattavat uudet tulijat Espanjaan."

 

Webinaarin katsojilla oli mahdollisuus kysyä heitä mieltä askarruttavia asioita. Kysymykset liittyivät vaikka työntekijän omiin vuosilomiin. Reeta kertoi, että työntekijöiden Suomessa ansaitut lomat jäivät Suomeen, kun taas Espanjan työehtojen mukaisesti myös Espanjassa kertyy lomapäiviä (2 kuukaudessa), joita voi yhtälailla pitää.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

 

 

 

Sannan perheen lähtöpäätös

Webinaarin vieras Eatechin rekrytoija Sanna Niittymäki kertoi heidän perheen muuttamisesta Espanjaan (voit lukea Sannan kirjoittaman tarinan täältä). Sanna kertoi perheen haudutelleen Espanjan muuttoa jo pidempään. Suomalainen koulu, aurinko ja lämpö puolsivat perheen päätöstä lähteä Espanjaan. 

"Moni hämmästeli Espanjaan lähtöä, mutta halusin tavoitella omia unelmia."

Ennen muuttoa Sannan perhe vuokrasi Suomen pään oman omistusasunnon ja Espanjassa he asettuivat kerrostaloon asumaan. Asunto löytyi suomalaisen välittäjän kautta. Kerrostaloasuminen oli uutta koko perheelle, mutta jo kokemuksena se koitui miellyttäväksi vaihteluksi. Ennen muuttoa Sannan perhe varmisti myös lasten koulupaikat.

"Espanjalainen kulttuuri suosii kiireettömyyttä. Ei siellä tapahtunut mitään sellaista mihin oltiin peloteltu."

 

Työskentelyä ja etätöitä

Sannan tapaus oli siinä määrin poikkeuksellinen, että hän sekä muutti Espanjaan että aloitti samaan aikaan uudessa työpaikassa - ja tehtävässä. Sannan työnantaja Eatech Oy oli alusta alkaen myönteinen Sannan haaveelle ja sieltä tuli täysin ja ennakkoluuloton suhtautuminen Sannan haaveeseen. 

"Miten oikeasti rekrytointia voi tehdä etänä? Riippuu prosessista ja tehtävänkuvista, mutta esimerkiksi ohjelmistotalolle tämä sopii mainiosti."

Sannan töiden tekemiseen löytyi tarvittavat työkalut ja riittävä nettiyhteys. Työt tehtiin kotitoimistosta käsin. Sanna jakoi kiitosta esimiehelleen siinä, että he onnistuivat löytämään sopivan johtamistavan. Eatechin kasvu oli jo tuohon aikaan niin kovaa, mikä osaltaan saattoi Sannat suoraan sorvin ääreen.

 

Mitä Espanjasta jäi mieleen?

Parhaimpina kokemuksina Sanna osasi nimetä perheen ja yhteisöllisyyden. Sanna koki itsekin olleensa perheensä kanssa enemmän kuin koskaan missään.

"Kyllä lapsia totta kai koulu jännitti, mutta jo viikon jälkeen lapsilla oli omat porukat. Koulussa panostettiin tosi paljon yhteisöllisyyteen."

Kevät puolella Sanna alkoi huomata kaivanneensa työyhteisöä. Jos nyt Sanna menisi Espanjaan uudestaan, hän menisi työskentelemään esimerkiksi Baronan palvelukeskukseen. Sieltä löytyisi päivittäinen lounas-seura ja työyhteisö.

Suomeen takaisin muuttaminen aiheutti ristiriitaisia tuntemuksia, vaikka Sannan perheen mielestä olikin mukava palata. Vuosi Espanjassa meni tavattoman nopeasti. Noin puolet Espanjaan muuttavista palaavat vuoden jälkeen, mutta toiset puolet taas jatkavat Espanjassa asumista toisella tai jopa kolmannella vuodella. Webinaari päättyi Sannan kiteytykseen - parasta Espanjassa oli perheen kanssa yhdessäolo.  

Barona xChangen mielestä ulkomaan työkokemus on kokemus, joka kasvattaa. Energisempi, motivoituneempi ja itsevarmempi työntekijä jaksaa työssään ja on työnantajalle arvokas voimavara. Lisätietoja ohjelmasta löydät alta ladattavasta oppaastamme.

 

xChange opas - Barona

Aiheet: KansainvälisyysHR

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

xChange_espanja