Visio kirkastuu parhaiten koko tiimin voimin

Visio kirkastuu parhaiten koko tiimin voimin

Muutoksen ravistellessa työyhteisöä ja vauhdin vain yltyessä on hyvä tehdä vastaliike: pysähtyä tarkastelemaan, mitä olemme nyt ja mitä haluamme olla tulevaisuudessa. Näitä kysymyksiä on tärkeä pohtia aina aika ajoin yhdessä.

Meidän kohdallamme Barona IT:llä muutos on ollut pysyvä tila viimeisten vuosien aikana. Tiimimme on kasvanut valtavasti ja jo pelkästään tämän vuoden puolella olemme saaneet joukkoomme neljä uutta kollegaa. Liiketoiminnan puolella fokus on ollut puolestaan Suomen lisäksi vahvasti kansainvälisillä markkinoilla ja oman aseman rakentamisessa uusiin markkinoihin. Näiden lisäksi toimimme haastavassa markkinassa, joka luo jo itsessään paineen olemassa olevien palveluiden kehittämiselle tai puhtaasti kokonaan uusien luomiselle. 

 

Positiivisesta myllerryksestä johtuen halusimme pysähtyä hetkeksi pohtimaan, missä olemme nyt ja mihin haluamme suunnata.


Sen sijaan, että identiteettiä, visiota tai arvolupauksia olisi pohdittu tiiviissä ryhmässä johdon toimesta ja suljettujen ovien takana, päätimme avata keskustelun koko tiimille. J
oukossa on paljon tuoreita kasvoja, jotka tarkastelevat toimintaamme ulkopuolisen silmin. Toiset maista, joissa Barona yrityksenä on vielä varsin tuntematon toimija ja toiset Suomesta, jossa olemme jo alamme suurin toimija. Tuoreita kasvoja täydentämään tiimissämme on myös paljon osaajia, jotka ovat kasvaneet tiimin mukana sen alkuhetkistä lähtien.

 

Katse peiliin – miten itse koemme itsemme?

Harjoitus aloitettiin katsomalla porukalla peiliin ja pohtimalla sitä, miksi olemme valinneet juuri tämän työpaikaksemme ja mitkä asiat tekevät Baronasta, ja erityisesti Barona IT.stä erityisen hyvän työpaikan. Nykytilan pohjalta käänsimme katseen eteenpäin ja mietimme, miten pystyisimme jatkossa tuottamaan poikkeuksellista lisäarvoa kaikille kohderyhmillemme – työntekijöille, työnhakijoille ja asiakkaille.

Erilaisista taustoista ja työsuhteiden pituuksista huolimatta ajatukset olivat koko porukalla yhteneväisiä.


Työyhteisö ja arjessa kohdatut ihmiset saivat eniten kiitosta. Tiimin ajatuksia kiteyttääkseni: olemme eteenpäin meneviä, positiivisia ja muutokselle avoimia ihmisiä, joilla on kova työmoraali sekä vahva halua kehittyä. Arvostamme toistemme osaamista ja kannustamme kohti yhteisiä tavoitteita – yhteinen puristus myös palkitaan ja tänä keväänä se tarkoittaa, että pääsemme ihailemaan porukalla Pariisin kevättä ja Moulin Rougea. Paikoin hektisestä työstä ja tiukoista deadlineista huolimatta meillä on aina aikaa auttaa toisiamme kiperissä tilanteissa tai heittää hulvatonta huumoria.

 

Pois irrallisista tukifunktioista

Yhtenä merkittävimpänä vahvuutena koettiin tiimin diversiteetti. Olemme kolmenkymmenen henkilön joukko erilaisen taustan omaavia ihmisiä, jonka ansiosta uusia ideoita syntyy ja pystymme tarkastelemaan asioita useista eri näkökulmista. Esimerkiksi organisaatioissa perinteisesti irrallisiksi tukifunktioiksi organisoidut palkanlaskenta/taloushallinto, HR ja markkinointi on meillä organisoitu kiinteäksi osaksi liiketoimintaa, minkä ansioista tukifunktioiden työ on näkyvämpää ja toisaalta pystymme aidosti palvelemaan liiketoimintaa aidoista lähtökohdista ja tavoitteista käsin. Markkinoinnissa esimerkiksi tähtäämme siihen, että sisältö ei olisi päälleliimattua, vaan tuottaisi aidosti työntekijöillemme, työnhakijoillemme ja asiakkaillemme lisäarvoa.

Ristiinoppimisen näkökulmasta markkinointi tuo esimerkiksi rekrytoinnin tai myynnin parissa työskenteleville uusia keinoja kehittää toimintaansa, muotoilla viestintää tai vaikkapa tavoittaa passiiviisia hakijoita. Itse koen puolestani oppivani valtavasti markkinasta ja kohderyhmistä syventyessäni yhteen liiketoiminta-alueeseen. Pystyn rakentamaan aidosti kohderyhmää koskettavaa viestintää ja syventyä ostajapersoonien sijaan jopa syvemmille yksittäisten kohderyhmien maailmaan.

 

Näytä hyvä draivi ulospäinkin

Vilkaisu peiliin toi esiin kaiken hyvän lisäksi myös muutamia kehityskohteita, mikä osittain antoi kipinän myös tämän tekstin kirjoittamiseen. Kuulemme nimittäin useasti uusilta työntekijöiltä lauseen, että ”teettekö te tälläisiäkin asioita, en tiennyt tästä mitään."  Usein ihmiset myös yllättyvät draivista ja energiasta, joka hyökyy heitä vastaan Baronan käytävillä. Lisäksi ihmisiä yllättää toimialakohtainen erikoistumisemme. Kaiken tuon hyvän ulospäin kommunikointi on siis ehdottomasti yksi henkilökohtainen kehityskohteeni.

Toki moni jo tunteekin meidät juuri siitä, että Baronan eri liiketoiminnot erikoistuvat omaan sektoriinsa ja tuottavat asiantuntemuksellaan lisäarvoa asiakkaille ja työnhakijoille. Meillä Barona IT:llä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että olemme vahvasti fokusoituneet IT-toimialaan ja siihen, miten voimme tuoda lisäarvoa työntekijöillemme, työnhakijoillemme ja asiakkaillemme.

Pystyäksemme toimimaan menestyksekkäästi tässä kentässä meidän täytyy ymmärtää hyvin asiakkailla käynnissä olevia hankkeita ja sitä minkälaista teknistä osaamista projekteissa tarvitaan tai minkälainen persoona soveltuisi parhaiten tiimin. Lisäksi haluamme ymmärtää, minkälaista osaamista työntekijämme tarvitsevat päästäkseen omiin tavoitteisiinsa tai minkälaisia askelia työnhakijamme haluavat ottaa urallaan, jotta pystymme löytämään keinoja tarjota koulutusta tai uratavoitteisiin sopivia työtehtäviä.

Sen lisäksi, että meidän tulee viestiä enemmän, nousi harjoituksemme aikana tärkeäksi kehityskohteeksi myös yhteistyötaitojen kasvattaminen muiden liiketoimintojen ja tiimien kesken. Isoissa organisaatioissa ei voi välttyä siiloilta, mutta ainakin voimme tehdä kaikkemme poistaaksemme nämä ja löytääksemme parempia keinoja yhteistyöhön.

 

Mitä sitten haluamme olla tulevaisuudessa?

Se on jo selvää, että ihminen tulee aina olemaan toimintamme keskiössä. Nyt ja tulevaisuudessa. Mutta keinoja, joilla voimme varmistaa henkilön ammatillisen kasvun, tulemme miettimään seuraavien kuukausien ajan. Unelmana olisi, että voisimme toimia kyvykkäiden osaajien urahubina; alustana ja valmentajana, joka auttaa näkemään oman potentiaalin, tarjoaa keinoja sen saavuttamiseen ja viitoittaa tietä kohti haluttua päämäärää.

Toisaalta haluamme myös luoda osaajillemme turvallisuuden tunteen ja varmuutta siitä, etteivät mahdollisuudet lopu kesken. Teemme jatkuvasti töitä Pohjoismaiden kiinnostavimpien yritysten kanssa, jotka etsivät osaajia kehittämään uutta digitaalista liiketoimintaa tai ylläpitämään olemassa olevaa. Sen ansiosta työntekijöidemme on mahdollista katsoa kotimaan rajojen ulkopuolelle tai päinvastoin löytää innostava työtehtävä juuri siitä omasta kotikaupungista. Tärkeintä on, että tietty tehtävä tai projektit vievät ihmisiä juuri heille oikeaan suuntaan.

Miten parhaat tiimit muodostetaan? Miten rakennetaan arvopohjainen luottamuksen kulttuuri? Entä miten viestiä uudesta kehitysyksiköstä ja sen toiminnasta muulle organisaatiolle? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen tulevassa webinaarissamme, jossa keskustelemme innovaatiohubin rakentamisesta OP:n Jukka Parkkisen kanssa. Ilmoittaudu mukaan! 

barona-webinaaritallenne-innovaatiohubin-perustaminen-case-op

Aiheet: Tulevaisuuden työIT

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

Lataa-webinaaritallenne-miten-kansainvalistetaan-digitaalinen-palvelu