Työ ulkomailla – miksi työjakso Espanjassa saa työntekijän syttymään?

työtäulkomailla.jpg

Kun kevät tulee ja aurinko alkaa paistaa, huomaan heränneeni horroksesta. Muistissa ovat vielä ne joulukuun aamut, jolloin heräsin keskelle pimeyttä. Vaati suuria mielenponnistuksia saada silmäluomet auki puhumattakaan sängystä nousemisesta. 

Töissä saatoin kulkea ensimmäiset tunnit puoliunessa, kunnes olematon, harmaan pilvipeiton takaa tuleva valo auttoi minua olemaan muutaman tunnin pirteämpi. Sen jälkeen vaivuin taas horrokseen.

Nyt valon saavuttua taas elämääni ihmettelen, miten olen ylipäätään saanut mitään aikaan tuona valottomana ajanjaksona.

Itse asiassa ihmettelen samaa asiaa joka kevät. Minulla on niin paljon virkeämpi ja pirteämpi olo valoisana vuodenaikana. Aloitan uudella tarmolla kaikki tekemättä jääneet projektit.

"Valoisana aikana puhun enemmän, teen enemmän ja suunnittelen enemmän."

Mietin usein, eikö tällainen keväinen ja tarmokas olo voisi olla aina. Ja itse asiassa se voikin – ainakin nyt, kun Barona on lanseerannut työntekijän vaihtovuoden Espanjassa.

Aurinkorannikolle vuodeksi

Ajatus vaihto-ohjelmasta Espanjaan syntyi, kun huomasin, että valolla on merkittäviä vaikutuksia suureen osaan ihmisistä.

Työhyvinvoinnista puhutaan nykyään paljon. Lisäksi Baronalla on ollut Espanjassa palvelukeskus jo kahdeksan vuotta.

Pohdin, että miksipä emme mahdollistaisi työhyvinvoinnin kasvua ja tuottavuuden nousua yksinkertaisella asialla – tarjoamalla ihmisille mahdollisuutta tehdä nykyistä työtään jatkuvassa auringonpaisteessa, Espanjan Fuengirolassa. Tilat, kyky paikalliseen palkanmaksuun ja osaaminen ihmisten kotiuttamiseen sinne meillä oli jo olemassa.

Fuengirolassa aurinko paistaa jopa 300 päivänä vuodessa. Ainakin oma hyvinvointini ja tehokkuutteni pomppaisi ihan uudelle tasolle, jos joka aamu kävelisin 15 minuuttia auringossa toimistolle, minkä jälkeen aloittaisin työpäiväni.

Tieteellinen selitys – miksi valo luo tuottavuutta?

Jos Baronan tai joltakin muulta toimistolta otettaisiin videokuvaa marraskuussa ja uudelleen toukokuussa, ja niitä vertailtaisiin, huomattaisiin luultavasti seuraavia asioita:

toukokuussa ihmiset puhuvat enemmän

Toukokuussa ihmiset hymyilevät enemmän

Toukokuussa ihmiset nauravat enemmän

Aloin pohtia valon merkitystä enemmänkin ja löysin asialle myös tieteellisiä todisteita. Auringovalo säätelee aivoissa sijaitsevan suprakiasmaattisen tumakkeen kautta koko kehomme vuorokausirytmiä. Suprakiasmaattinen tumake ajastaa muun muassa eri hormonien (esimerkiksi melatoniinin ja kortisolin tuotantoa), aineenvaihduntaa ja lämmönsäätelyä. Kun heräämme keskellä pimeyttä, käy niin, että me heräämme, mutta keho ei välttämättä pysy perässä. Kesällä valo auttaa kehoamme synkronoitumaan oikein vuorokaudenaikojen kanssa. Talvella kehomme saattaa lyhyen valoisan jakson takia olla epäsynkronissa sen kanssa, milloin meidän työn puolesta pitäisi olla toimintakykyisiä ja tarmokkaita. Epäsynkronisuus johtaa tarmottomuuteen, unihaasteisiin, ärtyisyyteen ja muihin vähemmän miellyttäviin seurauksiin.

Kirkasvalolamppu ei auta kiireistä

Olen itse yrittänyt korvata auringonvaloa kirkasvalolampulla vaihtelevalla menestyksellä. Joskus ehdin istua sen luona tarpeeksi – joskus en. Joskus työni pyörittää minua pisteeltä toiselle. enkä ehdi istua valon luona riittävän kauaa huomatakseni sillä mitään vaikutuksia. Jos sen sijaan valo ympäröisi minut aina töihin lähdettäessä, työmatkalla sekä töissä ikkunan kautta, en voisi välttyä sen positiiviselta vaikutukselta. Olisin varmasti työnantajani kannalta paljon tuotteliaampi työntekijä!

Olen innoissani löydettyämme mahdollisuuden tarjota ihmisille aurinkoa ympäri vuoden! Tutustu mahdollisuuteen lähettää työntekijäsi tai itsesi Espanjaan Barona xChangen kautta.

Työ pysyy – energiataso vaihtuu.

 xChange opas - Barona

Aiheet: KansainvälisyysTuottavuus