Työpaikan vaihtaminen vaatii uudenlaisia taitoja korona-aikana – yksilöiltä ja yrityksiltä

Katri Hurme 26.11.2020

Nainen katsoo kameraan

Työpaikan vaihtaminen on aina iso muutos, johon liittyy paljon erilaisia tunteita: onnea, innostusta, jännitystä, mahdollisesti helpotusta ja joskus ehkä myös pettymystä. Jo valmiiksi jännittävään tilanteeseen on nyt saatu lisäelementti koronapandemian vuoksi.

Miten työpaikan vaihto ja uuteen työpaikkaan integroituminen onnistuu täysin etänä? Tästä keskusteltiin Baronan Työelämä jatkuu -webinaarisarjan toisessa osassa, jossa ajatuksiaan aiheeseen liittyen kertoivat Woltin Talent Acquisition Lead Laura Teerisuo ja työyhteisöpsykologi Jaakko Sahimaa.

Itsensä johtaminen korostuu

Vuosi 2020 tulee jäämään historiaan työelämän kannalta mullistavana. Siinä missä joustavat työajat ja etätyömahdollisuus olivat monissa paikoissa arkipäivää jo ennen koronaakin, otettiin koronan vuoksi monilla työpaikoilla vauhdilla käyttöön aivan uudenlaiset etäkäytännöt, joihin yhtenä osana kuuluu myös etärekrytointi ja -perehdytys.

Uuden työpaikan aloittaminen on aina henkisesti iso ponnistus, kun oma arki muuttuu perusteellisesti. Uusi ympäristö, uudet ihmiset ja uudet työtehtävät saavat pään pyörälle normaalitilanteessakin, miten kaikki tämä olisi tarkoitus hoitaa etänä ja täysin yksin?

– Itsensä johtamisen taidot ovat korostuneet nyt poikkeusaikana. Miten itseä johdetaan tilanteessa, kun tullaan uutena ihmisenä valmiiseen yhteisöön ja uuteen ympäristöön, ja miten uusista tehtävistä saa kiinni, kun ympärillä ei ole ihmisiä tukemassa ja ohjaamassa? Tämä on asia, jonka kanssa monet kipuilevat, ja aihe, johon törmään tällä hetkellä paljon omalla vastaanotollani, Sahimaa kertoo ja jatkaa:

– Vaikka itsensä johtaminen ja vastuunotto omasta onnistumisesta on tärkeää, lopullinen vastuu perehdytyksen onnistumisesta on ehdottomasti yrityksellä.

Etäperehdytys vaatii yrityksiltä uusia keinoja

Wolt on yksi yrityksistä, joissa rekrytointi, työn aloitus ja siihen liittyvä perehdytys hoidetaan tällä hetkellä täysin etänä. Etäperehdytyksessä suureen arvoon ovat nousseet hyvä perehdytysdokumentaatio sekä uudenlaiset virtuaalikeinot, joiden avulla töiden aloitus on helpompaa.

– Onneksi moniin yhteisiin asioihin oli jo ennen koronaakin olemassa hyvät dokumentit, joiden avuilla perehdyttämistä voidaan nyt hoitaa. Olemme myös ottaneet tiimeissä käyttöön uusia keinoja, joiden avulla töiden aloittaminen etänä on helpompaa. Esimerkiksi tiimien koko päivän kestäviä puheluita, mihin voi tulla mukaan. Siellä pääosin ollaan hiljaa ja tehdään töitä, mutta uudella työntekijällä on näin tarvittaessa matalalla kynnyksellä mahdollisuus kysyä, jos on jotain kysyttävää. Tilanne on siis hyvin samanlainen, kuin jos töitä tehtäisiin fyysisesti toimistolla, Teerisuo kertoo.

Suomi nähdään kansainvälisesti kiinnostavana

Työpaikan vaihtamiseen liittyy joskus myös muutto uudelle paikkakunnalle, tai joskus jopa uuteen maahaan. Wolt rekrytoi osaamista myös ulkomailta ja uusi tilanne on aiheuttanut haasteita niin rekrytoijille kuin työnhakijoillekin.

– Toki moni pelkää tässä maailman tilanteessa koko elämänsä muuttamista toiseen maahaan. Moniin ihan käytännön asioihin liittyy niin paljon epävarmuutta. Tämä on aiheuttanut päänvaivaa myös meille rekrytoijille, on ollut aikamoinen homma pysytellä ajan tasalla siitä, mikä raja on mistä milloinkin auki ja miten muut käytännön asiat saadaan onnistumaan.

Poikkeusajasta huolimatta Suomi nähdään kuitenkin edelleen kiinnostavana maana. Joissakin tapauksissa Suomen hyvin hoidettu tautitilanne on jopa lisännyt kandidaattien kiinnostusta.

– Suomessa koronatilanne on moneen maahan verrattuna ollut kuitenkin hyvä, niin rajoitusten kuin sairastapausten osalta. Esimerkiksi yksi ranskalainen kandidaattimme päätti tulla Suomeen jo aiemmin mitä alun perin oli sovittu, sillä Ranskassa liikkumisrajoitukset ovat tällä hetkellä kovemmat mitä Suomessa. Hän on myös koronan aikana todennut, että haluaa lähelle luontoa asumaan. Luonnon kaipuusta syntyi ajatus muuttaa Suomeen töihin alun perin, ja korona-aika on vain vahvistanut tätä ajatusta, Teerisuo kertoo.

Korona-aika on jopa kiihdyttänyt ihmisten urapohdintoja

Kun korona keväällä pamahti päälle, vedettiin monessa yrityksissä rekrytointien suhteen käsijarru tiukasti päälle. Urapohdinnat laitettiin myös yksilötasolla hyllylle odottamaan, olihan tilanne ennennäkemätön ja todella epävarma. Nyt tilanne alkaa kuitenkin olla toinen, ja Jaakko Sahimaa kertoo huomanneensa ihmisten käytöksessä nyt selvän muutoksen:

– Kyllä varmasti monillekin ihmisille on tullut kevään aikana kotikonttorilla mieleen ajatus, että voisihan näitä hommia tehdä jollekin ihan muullekin yritykselle kotoa käsin. Oman näkemykseni mukaan korona ei ole missään nimissä lyönyt jäihin ihmisten urapohdintoja, monissa tapauksissa tämä on vain lisännyt niitä. Myös yritysten puolelta on tullut tähän liittyen minulle paljon yhteydenottoja, tilanne on ymmärretty myös siellä päässä. On ihan relevantti huoli, miten ihmisistä pidetään kiinni aikana, kun yhdessä pitävää liimaa on vähemmän tarjolla, Sahimaa kertoo.

Yrityskulttuurilla ja yrityksen ihmisillä on tutkitustikin iso merkitys siihen, miten ihmiset töissä viihtyvät ja pärjäävät. Teerisuo allekirjoittaa kulttuurin merkityksen työyhteisössä. 

– Oman kokemuksen mukaan työkaverit ja sitä kautta yrityskulttuuri ovat usein tosi korkealla, kun mietitään omaan arvojärjestystä ja syitä sille, miksi töissä viihdytään. Kun isolla kädellä otetaan ihmiset pois, korostuvat esimerkiksi johtamiseen liittyvät ongelmat ihan uudella tavalla, Teerisuo päättää. 

Katso koko webinaari: