Työllistymisen reittioppaassa on paljon polkuja – koulutuspolku on yksi tehokkaimmista

Blogi-kuva-MVH-Barona-january18.jpg

Helsingin Sanomissa oli viime viikolla juttu otsikolla ”Osaavien työntekijöiden pula vaivaa ympäri Suomea”, joka perustui minun haastatteluuni. Jutussa kerroin näkemyksiäni siitä, miksi Suomessa työttömät työnhakijat eivät löydä töitä, vaikka avoimia työpaikkoja on paljon.

Ajoittain syy työttömyyteen saattaa johtua työntekijöiden haluttomuudesta muuttaa toiselle paikkakunnalle töiden perässä. Talouden piristyessä ja työtilaisuuksien löytyessä ympäri Suomen, yhä useammin työttömyys johtuu myös työnhakijoiden sopimattomasta koulutuksesta tai kokemuksesta.

Koulutuksenhan piti taata eläinikäinen työpaikka – eikö niin olekaan?

Koulutettuja työttömiä työnhakijoita harmittaa ja hämmästyttää kun eivät löydä töitä. Tohtoreita on työttöminä yhtä lailla kuin toimistotyöntekijöitä. Mitä on tapahtunut? Koulutuksenhan piti taata varma työpaikka koko elämän ajaksi.

Kyllähän se koulutus vieläkin takaa työpaikan. Siis takaa työpaikan silloin kun koulutus ja osaaminen vastaavat avoimien työpaikkojen kriteerejä ja yritysten tarpeita. Mutta jos yritys hakee ohjelmistokehittäjää, niin ei auta että työnhakija on toiminut moitteettomasti pankkivirkailijan tehtävissä. Tai vaikka työnhakija osaa viittä kieltä, siitä ei ole hyötyä kun tarvitaan hitsauksen ammattilaisesta.

Meistä johtumattomista syistä työmarkkinat ovat muuttuneet. Digitalisaation, jonka piti toimia renkinä, onkin nyt asettunut isännän paikalle ja aja kovaa vauhtia muutosta työmarkkinoilla.

Muutos näkyy erityisen hyvin muun muassa toimistotyön manuaalisten tehtävien vähenemisenä. Tietokoneet tehostavat ja automatisoivat tehtäviä, jotka liittyvät tietojen käsittelyyn, dokumentointiin, välitykseen, muokkaukseen jne. Näistä tehtävistä jää nyt hyvin koulutettuja työntekijöitä työttömiksi.  

Nyt viimeistään on tunnustettava, että vanha osaaminen ei ehkä riitäkään

Minua lähestyy jatkuvasti työnhakijoita, jotka kertovat hakeneensa kymmeniä, jopa satoja työpaikkoja. Usein he ovat jääneet työttömiksi digitalisaation automatisointikärjessä olevista työtehtävistä, kuten toimistotöistä. He hakevat niitä harvoja toimistoissa tarjolla olevia paikkoja, koska he kokevat, että heillä on näistä töistä kokemusta ja osaamista. Mutta näin toimivat kaikki muutkin, joten harvenevia avoimia paikkoja hakee kasvava joukko toimistotekemisen konkareita.

Nyt on aika tunnustaa, että yritysten tarpeet eivät ole samanlaisia kuin silloin, kun monet työnhakijoista kouluttautuivat ammattiin. Vanhalla osaamisella on monella alalla todella vaikea työllistyä.

 

Halukkaille löytyy uusia työllistymisratkaisuja

Työllistymismahdollisuuksia on kuitenkin olemassa niille, jotka ovat avoimia muutoksille.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä olisiko aivan erilaisen työn vastaanottaminen kaikesta huolimatta hyvä vaihtoehto, vaikka ura pitäisikin aloittaa taas alusta?

Uusien asioiden oppiminen ja juokseva palkka ei tavallisesti ole huono asia. Ja olemassa olevasta työpaikasta voi jatkaa työn etsimistä, jos haluaa. Työstä on helpompi työllistyä toiseen työpaikkaan kuin työttömyydestä.

Toinen tapa parantaa omaa työllistymistään on kehittää osaamistaan tai kouluttautua aivan uusiin tehtäviin. Koska työvoimaviranomaiset eivät sen paremmin kuin tulevaisuuden tutkijatkaan tarkalleen tiedä minkälaista osaamista tarvitaan, kannattaa itse miettiä mikä voisi olla mieleinen suunta.

Pitäisikö omaa digitaalista ymmärrystään parantaa? Onko omalla alalla joitain lisäkoulutustilaisuuksia? Vai olisiko paras vaihtoehto kokonaan vaihtaa alaa? Esimerkiksi metallialan osaajista on pulaa, niin kuin myös IT-osaajista ja ravintolahenkilökunnasta.

Täsmäkoulutuksen avulla uudelle uralle

Jos ennen nuorena kouluttauduttiin koko elämää varten niin nyt on asennoiduttava siihen, että kouluttaudutaan koko elämän aikana. Perinteinen tutkintotavoitteinen koulutus on usein liian pitkä tie, kun tavoitteena on nopea työllistyminen. Nyt tarvitaan myös tehtäväkohtaista koulutusta.

Monille aloille ja moniin tehtäviin järjestetään täsmäkoulutuksia.

Esim. työvoimakoulutuksena toteutettava Metallimestari-koulutukset on räätälöity eri alueilla toimivien teollisuusyritysten tarpeita vastaaviksi. Koulutukseen valittavien iällä, sukupuolella tai aikaisemmalla koulutuksella ei ole merkitystä.

Uusia IT-osaajia koulutetaan vuorostaan Sarasen rekrytoivissa koulutusohjelmissa. Opiskelijat osallistuvat ohjelmien aikana lähiopetukseen ja työskentelevät yhteistyöyrityksissä. Tavoitteena on vakituinen työpaikka.

Ja jos näihin ohjelmiin ei heti pääse mukaan, niin omatoiminen opiskelu on myös hyvä rakennuspalikka parempia työllistymismahdollisuuksia ajatellen. 

 

Työntekijöiden sopiva osaaminen on elinehto tuottavalle liiketoiminnalle

Yritysten tehtävä ei ole luoda työpaikkoja, yritysten tehtävä on toteuttaa tuottavaa liiketoimintaa.

Tuottavuus on tänä päivänä usein kiinni siitä, miten hyvin yritys pystyy hyödyntämään digitalisaation ja automaation tarjoamat mahdollisuudet.

Yritysten suurempi tuottavuus vuorostaan luo lisätyöntekijöiden tarpeen. Positiivinen kierre on valmis: Palkkaamalla lisää työntekijöitä työttömyys laskee, tuottavuus kasvaa ja pystymme ylläpitämään meitä kaikkia hyödyttävää hyvinvointiyhteiskuntaa.

Työllistymisreittejä on paljon, joista koulutusreitti on yksi tehokkaimmista. Jos oma osaaminen ei näytä kiinnostavan työnantajia, niin koulutusjunaan kannattaa kiivetä nyt. Se vie uusille asemille, jossa on aivan uudenlaiset työllistymismahdollisuudet.

Minna Vanhala-Harmanen nimitettiin Baronan uudeksi toimitusjohtajaksi 1.1.2018

Ilmoittaudu myös ajankohtaiseen webinaariin, jossa keskustellaan yksilöiden työurien jatkuvuuden merkityksestä. 

New call-to-action

Julkaisemme joka viikko työelämä-aiheisia asiantuntijakirjoituksia. Jos haluat ne koosteena kerran viikossa, tilaa kooste tästä:

TILAA BLOGIKOOSTE TÄÄLTÄ 

Aiheet: TuottavuusTulevaisuuden työKoulutus

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New call-to-action