[VIDEO] Kuka selviää kriisistä voittajana? - Anna Perho

annaperho_blogi

Webinaarin "Työelämä jatkuu – menesty muuttuneessa työmarkkinassa" kolmannessa osassa Minna Vanhala-Harmasen (CEO, Barona) kanssa keskustelee toimittaja, luennoitsija ja kolumnisti Anna Perhon kanssa yksittäisen ihmisen pärjäämisestä ja itsensä johtamisen taidoista muutoksen myllerryksessä. 

Katso videokeskustelu lopusta!

"Mistä saa rohkeutta toimia kriisin keskellä?" Vanhala-Harmanen kysyy, kun Perho saapuu haastatteluun. 

Ajattelen, että rohkeus on verbi eikä tunne. Rohkeus on sitä, että toimii siitä huolimatta että pelottaa,” Perho toteaa.

Kun haluaa toimia rohkeasti, kannattaa lähteä liikkeelle ihan pienistä teoista. Niistä saa voimaa tehdä entistä isompiakin tekoja. Kannustan siis kaikkia tekemään jonkun pienen asian, joka vähän pelottaa.

On selvää, että osa ihmisistä käpertyy kriisin tullessa, kun taas toiset nousevat niistä pää pystyssä. Yhteistä nousijoiden kesken on Perhon mukaan samankaltaiset uskomukset omasta itsestään ja maailmasta.

Parempi mahdollisuus menestyä on henkilöllä, jonka maailmankuva painottuu siihen, että kyllä tästäkin selvitään. Jos taas uskoo, että maailma on paha ja omaa kyynisen ja varovaisen asenteen (”Aina minä!”), on pärjääminen hankalampaa.

Kriisissä korostuvat merkittävästi hyvät itsensä johtamisen taidot: on olennaista hahmottaa, miten omaan sisäisen hallinnan tunteeseensa voi vaikuttaa. Se aloitetaan tunnistamalla ne maailman asiat, joihin sinä yksilönä pystyt vaikuttamaan.

Maailman asiat voi jakaa kolmeen eri kategoriaan:

  1. Asiat, joista ei voi päättää eikä niihin voi vaikuttaa a.k.a koronapandemia
  2. Asiat, joista ei voi päättää mutta joihin voi jonkin verran vaikuttaa eli esimerkiksi uuden ammatin etsiminen
  3. Asiat, joista voin päättää ja joihin voin vaikuttaa eli osaamisen kehittäminen ja liikunta

"Mitkä muut, konkreettiset, asiat ovat tärkeitä kriisissä pärjäämisessä? Mitä ihmisten kannattaa tehdä nyt?", Vanhala-Harmanen kysyy

Tärkeää nyt on niinkin yksinkertainen asia kuin oman vireen ja hyvinvoinnin ylläpito: uni, ruokailu, liikunta ja ihmissuhteet. Erityistä painoarvoa kannattaa laittaa ihmissuhteille.

”Ihmissuhteet määrittävät pitkälti elämänlaatumme. Varsinkin tiukoissa tilanteissa.”

Onkin omituista, että kun aika käy tiukille ja mieli on maassa, yleensä tingitään ensimmäisenä juuri liikunnasta, hyvästä ravinnosta ja ihmissuhteista. Sen pitäisi mennä päinvastoin!

Toinen, ei niin pehmeä juttu, jota jokaisen kannattaa nyt harjoittaa on omaan tulevaisuuteen katsominen. Tulevaisuuteen katsominen auttaa selviämään kriisistä.

”Kannattaa alkaa aktiivisesti näkemään näkyjä omasta tulevaisuudestaan.”

Kysy itseltäsi:

  • Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita elämässä? Teetkö niiden eteen jotain päivittäin tai viikottain?
  • Mitä haluaisit, että (työ)elämässäsi on puolen vuoden päästä?
  • Miten arvosi näkyvät elämässäsi 2 kk ja kahden vuoden päästä?
  • Kokeile piirtää tai kirjoittaa nämä ylös!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PSST! Anna Perho ja Barona tulevat lanseeraamaan (eritysesti naisille suunnatun) urakurssin, jossa selvitetään ”mitä haluat ammatilliselta tulevaisuudelta ja miten saavutat unelmasi?”. Pysy siis kuulolla ja seuraa sosiaalisen median kanaviamme! 👏

Koko webinaaritallenne (60min) löytyy alta!

New call-to-action

Aiheet: TyöhyvinvointiTyöelämän taidotKorona