Työ, jossa vastuu punnitaan tonneissa ja vaikutukset säilyvät yli vuosisadan - case Kontino

Barona pitkäaikainen asiakas Kontino toimittaa terästä rakentamiseen ja konepajateollisuuteen kaikkialle Suomeen. Yrityksen menestymisen valtteina ovat olleet aina ihmiset, palvelut ja ripeys, ja niiden kautta toimintaa on johdettu yli 91-vuotta! Miten on mahdollista, että näin pitkän historian omaava yritys on pystynyt säilyttämään asemansa vuodesta toiseen ja siinä samalla uudistanut nahkansa nykyisen työelämän ja kaupankäynnin vaatimusten mukaiseksi?

Vuonna 1928 perustettu "terästukkuri" Kontino on tuttu nimi suomalaisella teräsalalla. Kontinon liiketoiminnan idea on alusta asti säilynyt samana; hankkia terästä suoraan terästehtailta ympäri maailman ja jaella sitä eteenpäin asiakkaille heidän tarpeidensa mukaan. Tehokas logistiikka ja varmat toimitusprosessit ovat pitäneet asiakastyytyväisyyden korkealla ja näiden teesien varaan Kontino haluaa rakentaa jatkossakin toimintansa.

Kulkiessamme Kontinon pitkää historiaa kohti tätä päivää, vuonna 2003 ensimmäinen Baronan työntekijä astui sisään Kontinon Hakkilan keskusvarastoon. Tarkalleen ottaen tuo päivä oli 25.8.2003, kuten Baronan teollisuustoiminnasta vastaava Vesa Karjalahti on sen itselleen muistiinsa merkinnyt. Vesa on ollut Baronan puolelta mukana yhteistyössä alusta alkaen ja tunteekin Kontinon tarinan myös käytännön tasolta.

Barona ja Kontinon yhteistyö alkoi työvoiman resurssoinnin parissa. Hakkilan keskusvarastolla tavatuilla ihmisillä on suurimmalla osalla jokin kosketuspinta myös Baronaan. Käytännössä Barona tuottaa henkilöstövuokrausta ja suorahakuja Kontinon tarpeisiin. Yhteistyön laajuudesta osaltaan kertoo myös se, että Kontino on ulkoistanut palkkahallinnon ja kirjanpidon Baronan hoidettavaksi.

 

Kontinon HISTORIA säilyy, vaikka brändi-ilme päivittyy

Tapaamme Kontinon Hakkilan keskusvarastolla pitkäaikaisen kontinolaisen, nykyisen toimitusjohtajan Aimo Kankareen. Saamme Aimolta lämpimän vastaanoton ja hän johdattaa vieraat avoimeen toimistoon. Keskustelut alkavat luontevasti uudistetusta brändi-ilmeestä, jonka Kontino on tehnyt kuluneen vuoden aikana. Tämän myötä uudistuivat myös www.kontino.fiverkkosivut.

Ennen uudistusten eli brändi-ilmeen ja kotisivujen ulostuloa, asiaan erikoistunut ulkopuolinen kumppani auttoi Kontinoa asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden läpikäymisessä. Näiden pohjalta puhallettiin esiin kontinolaiset arvot, teot ja lupaukset. Sen jälkeen kaikki ihmisiltä ja asiakkailta saadut vastaukset kirjoitettiin auki yhdessä ulkopuolisen kumppanin kanssa.

"Kaikki kiteytyivät lopulta aina meidän arvoihin avoimuus, vastuullisuus, luotettavuus ja pitkäjänteisyyys. Haluamme olla maanläheisiä ja jalat tiukasti maanpinnalla. Pidetään asiakkaalle se mitä luvataan, mutta ei luvata turhia!"

Kontinon uusi tuleminen myös digitaalisessa ympäristössä on toiminut loistavana esimerkkinä perinteisellä teräsalalla. Uudistuminen on huomattu muuallakin, ja näin ollen kotisivut palvelevat myös sähköistä kaupankäyntiä. Yhtenä pienenä nyanssina mainittakoon myös se, että Kontino on tietoisesti halunnut käyttää uusissa visuaalisissa materiaaleissa omien ihmisten kasvoja. Lupauksissa mennään aina oma ihminen ja työntekijä edellä.

TEräksen tie

Pääsimme vierailulla pyörähtämään myös Kontinon varaston puolella tutustumassa siihen teräksen tuoksuiseen työhön, mitä suurin osa kontinolaisista teki. Kontinon varasto ja siihen kuuluvat muut tilat muodostavat yhteensä noin 6,6 hehtaarin kokoisen alueen Vantaan Hakkilassa. Sijainti on sikäli loistava, että meriteitse saapuvat teräkset on helppo vastaanottaa Vuosaaren satamasta.

"Sijaintimme helpottaa teräksen vastaanottoa satamasta, mutta täytyy muistaa asiakkaidemme sijainnit ympäri Suomen. Siksi tarkastelemme sijaintia ja logistiikkaa tehokkuuden kannalta, jotta toimitusvarmuutemme säilyy."
 
Kontino
 
 
Huolitellun varaston ja sieltä kuuluvien työäänien keskeltä, Aimo selittää meille baronalaisille varaston logistiikka ja teräksen kulkeutumista eri vaiheista kohti kuormausta. Työntekijät leikkaavat, pakkaavat ja käsittelevät eri teräksiä ja lopulta lähetykset lähtevät kohti loppuasiakasta. Kontinolaisille toimitusvarmuus on aina ollut sydämenasia ja vasta viime päivinä sitä on uskallettu tuoda esiin myös omasta suusta.

"Me ei olla osattu olla tarpeeksi ylpeitä toimitusvarmuudestamme - se on ollut meille itsestäänselvyys. Nyt kun asiakkaat ovat tihentyneeseen tahtiin kyselleet, miksi emme sitä tuo enemmän esiin, olemme uskaltautuneet ottamaan sen mukaan yhdeksi myyntivaltiksi.""

Toimitusvarmuuden varmistamiseksi, kaikki reklamaatiot näkyvät usealle Kontinon työntekijälle. Tällöin niin Aimo kuin kuka tahansa muu toimihenkilö pystyy seurata reklamaation hoitamista ja sen eri vaiheita. Koko Kontinon toimitusketju on muuttunut tämän myötä läpinäkyväksi ja sillä halutaan varmistaa teräsalan varmin toimitus myös tulevaisuudessa.

Barona haluaa olla osaltaan kuljettamassa Kontinoa kohti entistä sileämpää teräksen tietä. Katso videolta Kontinon toimittamien terästen kulku tuontisatamasta varastoinnin ja esikäsittelyjen kautta asiakkaalle.

TUTUSTU UUSIIN KONTINON KOTISIVUIHIN

Tilaa seuraavatkin Baronan tarinat ja tapahtumat suoraan meiliisi tästä:

TILAA BLOGIKOOSTE TÄÄLTÄ

Aiheet: teollisuusAjankohtaistaVastuullisuus

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

TILAA BLOGIKOOSTE TÄÄLTÄ