Taloushallinto tarjoaa uteliaalle monipuolisen työkentän

Taloushallinto tarjoaa uteliaalle monipuolisen työkentän – jos niin haluaa

Kehitystä, järjestelmäkonsultin kanssa työskentelyä, lokia, Erp:piä, koodareiden kanssa pohtimista, yritysintegraatioita, ostoreskontran tekoälyprojektiin syventymistä, tapahtumia, järjestelmäkoulutuksia, muutama asiakaskäynti sekä tietty triljoona sähköpostia. Siinä esimerkkejä asioista, jotka ovat kuuluneet viimeisen puolen vuoden aikana työnkuvaani – taloushallinnon asiantuntijana.

Tulin Barona Groupin taloushallintoon harjoittelijaksi joulukuussa 2015. Aloitin tekemällä ostoreskontran perushommia. Harjoittelun loppuessa minulle tarjottiin työpaikkaa opintojen ohelle ja otin sen mielelläni vastaan. Jatkoin ostoreskontrassa – tiesin kuitenkin jo silloin, että haluan tulevaisuudessa lisää vastuuta.

Valmistumiseni jälkeen työnkuvani monipuolistui omasta toiveestani. Keväällä 2017 Opteamin yrityskaupan myötä pääsin mukaan Opteamin taloushallinnon integraatioryhmään, jossa vastuullani oli Opteamin ostoreskontran siirtäminen Baronan taloushallintoon. Lisäksi pääsin mukaan kolmeen muuhun yritysten taloushallintojen integraation. Aloin myös viedä eteenpäin ostoreskontraan liittyviä kehitystarpeita, esimerkiksi järjestelmiin liittyen. Isona ja mielenkiintoisena projektina pääsin mukaan ostoreskontran automatisointiin tekoälyn ja robotiikan avulla. Tässä vaiheessa toivoin, että suorittava työ jäisi työlistaltani pois ja se onnistui.

 

Tekoäly muuttaa työnkuvia – oppimishaluisuus korostuu 

Vaikka tekoäly tuleekin poistamaan suorittavaa työtä ostoreskontrasta, kokonaiset tehtävänkuvat tuskin poistuvat muutamassa vuodessa.

"Kun tekoälyn hyödyntämiseen ostoreskontrassa tutustuu syvemmin, alkaa nähdä mihin kaikkeen muuhun sitä voisi taloushallinnossa käyttää ja minkälaisia tehtäviä sen ympärille voisi rakentaa."


Minusta on hienoa, että tekoälyn avulla pääsemme eroon taloushallinnon rutiinitehtävistä ja meille jää enemmän aikaa toimia interaktiivisesti: keskustella, jakaa näkemyksiä ja tehdä syvempää yhteistyötä tiimissä. Jää enemmän aikaa oikeille kohtaamisille, asiakkaiden palvelemiseen ja tukemiseen, sekä sen miettimiseen, miten olisimme vielä parempia hommassamme.

 

Keskustelemalla ja verkostoitumalla lisää osaamista

Työn muodon muuttuessa tähän suuntaan oppimiskyvykkyyden ja -haluisuuden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Jokaisella on vastuu pitää oma osaaminen ja tietotaito ajan tasalla: itse kehitän osaamistani seuraamalla keskustelua ja verkostoitumalla LinkedIn:issä, Twitterissä ja eri tapahtumissa. Lisäksi luen paljon lehtiä ja jonkin verran kirjoja. Myös kollegoiden ja samalla alalla muissa yrityksissä työskentelevien ystävien kanssa keskusteleminen ovat oiva tapa saada näkemystä ”oman maailman” ulkopuolelta. Olen myös sopinut paljon lounastreffejä minulle tuntemattomien baronalaisten kanssa tutustuakseni paremmin ihmisiin talon sisällä ja koko organisaatioomme. 

Jatkossa toiveenani onkin päästä työskentelemään vielä syvemmin erilaisten kehitysprojektien ja varsinkin ostoreskontran tekoälyn sekä siitä tehtävän kaupallisen tuotteen parissa. Taustaa suorittavassa työssä ei pidä kuitenkaan unohtaa: ilman sitä kehityksen näkeminen olisi huomattavasti haastavampaa, ehkä mahdotonta. Prosesseja kehittäessä on nimittäin tärkeä pitää mukana loppukäyttäjän – eli ostoreskontran työntekijän ja laskujen tarkastajan – näkökulma. Kehitystehtävissä on siis merkittävä hyöty siitä, että on tehnyt ihan sitä "perushommaa."

Olen oppinut itsestäni sellaisen jutun, että koko ajan pitäisi mennä jollain tavalla eteenpäin. On hienoa, että olen voinut meidän taloushallinnossamme tehdä niin. Tämän päivän taloushallinnon asiantuntijan rooli sopii siis hyvin myös minun kaltaiselle tyypille – tyypille, joka syttyy uusien ihmisten kohtaamisesta, itsensä haastamisesta, uusien asioiden opettelusta ja isojen kokonaisuuksien ja niiden syy-seuraus suhteisiin paneutumisesta. Taloushallinnossa saa siis halutessaan hoitaa myös hyvinkin monipuolista kenttää, jos intoa vain löytyy.

Taloushallinnon kenttä muuttuu nopeasti. Mitä tämä tarkoittaa taloushallinnon asiantuntijalle ja millainen osaaminen on halutuinta juuri nyt? Tule mukaan webinaarimme 12.4.

New Call-to-action

 

Aiheet: Tulevaisuuden työ

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New Call-to-action