Ravintola-alan nousu on meidän käsissämme

Blogi_Markus_Apuli
 
Valmennusyritys Koutsien toimitusjohtaja Markus Apuli on työskennellyt ravintola-alalla jo yli 22 vuotta. Silti hän on koko muun alan mukana aivan uuden edessä. Lue Markuksen blogista pohdintaa ravintoloiden nykytilanteesta.

Olen tehnyt ravintola-alan hommia jo varsin pitkään. Aloitin työt aikanaan vuonna 1997 baaritiskin takaa, josta etenin vähitellen vuoropäälliköksi, ravintolapäälliköksi ja ravintolatoimenjohtajaksi. Vuonna 2013 aloitin työni ohella osa-aikaisena yrittäjänä ja Koutsit-valmennusyrityksen perustin vuonna 2017. Olen vuosien aikana keittynyt aika monessakin liemessä, mutta koskaan en ole kokenut vuoden 2020 kevään vertaista ajanjaksoa.

Ravintola-alan suora ja välillinen työllisyysvaikutus on voinut tulla jopa alan toimijoille yllätyksenä. Tilanne on laukaissut myös itselläni pitkiä ajatusketjuja, vaikka kuvittelisi ravintola-alan valmennuksiin keskittyvän yrityksen pyörittäjän tuntevan kaikki sidosryhmät läpikotaisin. Ravintola-alan ahdinko koskee ravintolayrittäjien ja ravintoloiden työntekijöiden lisäksi myös muun muassa tavarantoimittajia, graafikoita, painofirmoja, viestintä- ja markkinointi-ihmisiä, siivoojia, vartiointiyrityksiä, kassa- ja maksupääteyrityksiä, henkilöstöpalvelualaa, kirjanpitäjiä, muusikoita ja muita luovan alan ammattilaisia, promoottoreita, tiskijukkia ja taksialaa. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän samassa veneessä.

Sanomattakin on selvää, että myös omat hommani pysähtyivät täysin koronan takia. Kesä on tuonut mukanaan pientä vireystason nousua, mutta ajankohtana se ei lähtökohtaisestikaan ole valmentajalle mikään vuoden huipentuma. Valmennukset valmennetaan ennen ravintolasesonkeja, joten kevät oli kyllä omasta näkökulmastani erittäin tärkeä. Mutta asiat menivät toisin, enkä voi sille mitään. Olen joutunut nopeasti opettelemaan sitä kuuluisaa boksin ulkopuolella ajattelua. Tässä kaiken keskellä on kehitetty valmennuksia, sisältöjä ja huipputuotteita, joiden tarpeellisuutta on puntaroitu ihan eri näkökulmista kuin normitilanteessa. Ja se on ainoastaan vahvistanut omaa tekemistäni tulevaisuudessa.

Olen jo useamman vuosikymmenen elänyt ja hengittänyt ravintola-alaa. Ja kuten oman kokemukseni mukaan suurin osa tämän alan ihmisistä, teen tätä suuresta intohimosta ja rakkaudesta alaan. On toki ollut ilahduttavaa huomata, että myös suuri yleisö on seurannut ja jopa osallistunut keskusteluun alan tulevaisuudesta ja sen tukemisesta. Mutta niin kurjaa kuin se onkin, lopulta se, mihin suuntaan tästä lähdemme alan uudelleenkäynnistymisen myötä, on täysin meistä itsestämme kiinni!

Kehotankin siis kaikkia kollegoja: ajatelkaa uusiksi, punnitkaa vaihtoehtoja ja vaihtakaa näkökulmaa. Emme voi vain käynnistää uudelleen bisnestä, sitä pitää kehittää uuteen suuntaan, jotta elossa pysyminen on edes mahdollista. Ennen kaikkea toivoisin, että ravintolat ja kaikki sidosryhmät jatkavat yhteistä taistelua ja yhteistyötä. Saamme ehkä jotakin apua, mutta lopulta alan nousu on meidän omissa käsissämme.


Vuonna 2017 perustettu Koutsit Group Oy on ravintola-alan ammattilaisista koostuva verkosto, joka on osa Baronaa. Koutsit tarjoaa alan työntekijöille ja yrityksille konsultointia ja valmennuksia sekä kasvotusten että digitaalisten alustojen avulla. 

Ravintola-alan valmennukset

Aiheet: TyöelämäAjankohtaistaHotelli ja RavintolaHoReCa

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

Ravintola-alan valmennukset