Onko yrityksesi tippumassa teknologisen kehityksen vauhdista?

Henna Kauppila-Domnick 3.5.2021

Mikä tänään on uutta, on huomenna jo vanhaa. Mitä jos emme pysy teknologisen kehityksen vauhdissa?

Kaikki me sen tiedämme – teknologia kehittyy ja vauhdilla. Mikä tänään on uutta, on huomenna jo vanhaa. Mitä, jos emme pysy teknologisen kehityksen vauhdissa? 

Kilpailukyky heikkenee ja osaajat karkaavat 

Eri aloilla syntyy jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja, joilla palvella asiakkaita entistä paremmin. Joskus ratkaisut syntyvät tarpeeseen, joskus niillä luodaan uusia tarpeita. 

Ruuan verkkokauppa on hyvä esimerkki ratkaisusta, joka on täyttänyt tarpeen, mutta myös luonut uusia tarpeita. Olemme myös joutuneet kehittämään uusia tapoja kohdata toisiamme virtuaalisesti, kun fyysinen kohtaaminen ei ole ollut mahdollista. 

Mutta mistä tunnistaa, että yritys on jäämässä teknologisen kehityksen jalkoihin? 

  1. Kilpailukyky heikkenee – yritys ei enää pysty tarjoamaan ratkaisuja, joita asiakkaat ja yhteistyökumppanit odottavat. 
     
  2. Osaavat tekijät karkaavat kilpailijoille – jos työnantajalla ei ole tarjota osaaville tekijöille tarpeeksi haastetta ja kehitysmahdollisuuksia, liittyvät osaavat tyypit nopeasti kilpailijan leiriin. 

Mikä avuksi? 

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä korjausliikkeitä. Kun strateginen päätös teknologian kelkkaan hyppäämisestä on tehty, on aika haalia kasaan huipputyypit toteuttamaan valittua suuntaa.  

Osaajakartoitus on hyvä työkalu potentiaalin tunnistamiseen. Millaista osaamista yrityksessä tarvitaan tulevaisuudessa ja millaista osaamista yrityksen sisällä jo on. Onko nykyisten työntekijöiden kouluttaminen mahdollista vai tarvitaanko uusia tekijöitä.  

Joskus hyvät tyypit ovat ehtineet jo loikkaamaan kalaisimmille vesille, jolloin on aika turvautua uuden osaamisen rekrytointiin. Aina valmista tekijää ei markkinoilta löydy, jolloin rekrytoiva koulutusohjelma on hyvä vaihtoehto. 

Tulevaisuuden IT-roolit

Minkälaista osaamista yrityksissä sitten tulevaisuudessa tarvitaan? Erilaiset datan käsittelyn ja analytiikan, tietoturva-alan sekä prosessiautomaation roolit tulevat yleistymään. Ei ole myöskään itsestäänselvyys, että yrityksistä löytyy jo pilviosaamista.

Myös robotiikka on tulevaisuutta. Niin hassulta kuin se nyt kuulostaakin, robottien persoonallisuuskehittäjä on tulevaisuuden rooli. Robotit tulevat tekemään töitä ihmisten kanssa, joten nähtäväksi jää, miten pitkälle robottien persoonallisuutta tullaan kehittämään tiimin ryhmädynamiikkaan sopivaksi tai yrityksen arvojen mukaiseksi. 

Robotiikka ja automaatio tuovat mukanaan myös eettisen näkökulman. Etiikan asiantuntijan rooli tulee tulevaisuudessa korostumaan entisestään, kun mietitään robottien ja koneoppimismallien etiikkaa esimerkiksi monimuotoisuuden näkökulmasta. 

Osaamisen kouluttaminen – menoerä vai panostus tulevaan 

Uuden osaamisen kouluttaminen voidaan nähdä kalliina investointina, mutta onko se pelkästään sitä? Väitämme, että kun työntekijöiden osaamista kehitetään ja he saavat kokea itsensä arvokkaiksi työntekijöiksi, myös työtyytyväisyys ja sitoutuminen yritykseen kasvavat. Sijoitettu aika ja raha maksavat itsensä nopeasti takaisin tyytyväisemmillä työntekijöillä ja kassaan kilahtavina euroina. 

Blogi on kirjoitettu Mitä jos? -keskustelusarjan ensimmäisen jakson Mitä jos emme pysy teknologisen kehityksen vauhdissa? pohjalta. Asiantuntijoina Ambientian Marko Saarinen sekä Barona IT:n Marja Aho.  

Mitä jos? on viisiosainen keskustelusarja, jonka jokaisessa jaksossa käsittelemme meitä kaikkia koskettavia työelämäaiheita teknologian, työssä jaksaminen, monimuotoisuuden, robotiikan ja osaamisen muutoksen näkökulmien kautta.

Katso sarja: Mitä jos?