<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1316592211688349&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miksi myynti on hukassa myyjiltä?

MIKSI MYYNTI ON HUKASSA MYYJILTÄ?

Muistatko koska Sinulle viimeksi kävi niin, että et saanut ostosreissullasi palvelua vaan jouduit itse etsimään apua? Meillä jokaisella on varmasti tällaisia kokemuksia. 

Minulle näin kävi aurinkoisena kevätsunnuntaina, kun suuntasin huonekalukaupoille. Tarkoituksenani oli ollut jo pitkään hankkia hyvä, laadukas sänky, mutta aiemmilla kauppakierroksilla muut huonekalut ovat vieneet voiton. Tuntuu, että juuri sänkyä on haastava ostaa, varsinkin tällaisen jo valmiiksi levottoman nukkujan. Valinta tulisi osua mielellään kerralla oikeaan, jotta voisin vain nauttia ihanista ja levollisista unista.

Kierrettyäni neljä huonekaluliikettä, olin kohdannut neljä täysin erilaista vastaanottoa ja palvelutilannetta, jotka kertovat mikä, olennaisesti on myynnissä pielessä – ja milloin myynti onnistuu.  

Liike 1 koostui kolmesta kerroksesta, jossa sängyt olivat alimmaisessa, sisääntulokerroksessa. Kerroksessa ei ollut myyjää. Makoilin sängyillä, kiertelin ja ihmettelin, mutta myyjää ei näkynyt missään. Aikani odoteltua päätin poistua liikkeestä.

Liike 2 oli suuri kokonaisuus, jossa jo tila itsessään oli hyvin sekavan oloinen. Katselin sielläkin hetken itsenäisesti sänkyjä, yhtään myyjää en ollut vielä liikkeessä kohdannut. Olin kiinnostunut kuulemaan lisää valikoimasta, joten lähdin myyjän metsästykseen. Sellainen löytyi, jopa kolmin kappalein, palvelutiskiltä. Keskeytin heidän keskustelutuokionsa ja tiedustelisin, voisinko saada palvelua. Lyhyen ”kyllä” toteamuksen jälkeen lähdimme oikealle osastolle, jossa kerroin mitä sängyltä toivon.

Vastaukseksi sain topakan ”tuollaista sänkyä ei näistä halvemmista vaihtoehdoista löydy”. Tässä kohtaa päätin jo mielessäni, että tästä paikasta en osta mitään. Päätin kuitenkin ennen lähtöäni kysyä, mistä myyjä oli päätellyt, että en olisi halukas sijoittamaan laadukkaaseen sänkyyn. Vastaukseksi sain vain epäselvää muminaa. Uskottelen itselleni, että syy oli jumppavaatteissa, joihin olin pukeutunut, olinhan samalla matkalla käymässä kuntosalilla.

Liikkeessä 3 minua tervehdittiin heti liikkeen ovella. Minulle kerrottiin, että sänky-osastolla on myyjä valmiina, joten ei muuta kuin suunta sinne. Ja millaista palvelua sainkaan! Minulta kyseltiin niin nykyisestä sängystä, nukkumisesta yleisesti ja mahdollisista kipukohdista kehossa. Myyjä tahtoi oikeasti kartoittaa nykytilanteeni ja kuunnella toiveeni.

Tämän jälkeen minulle suositeltiin tiettyä sänkyä, jota sitten testailtiin monilla erilaisilla vaihtoehdoilla höystettynä. Kerroin ottavani sängyn ehdottomasti harkintaan ja palaavani vielä mahdollisesti takaisin. Lähtiessä sain hyvän päivänjatkon toivotukset hymyn kera.

Liikkeeseen 4 astelinkin hyvillä mielin, draivia ja energiaa ostoskierrokselle saaneena. Tunnelmani kuitenkin vaihtui ovesta astuttuani, kun minua vastaan käveli myyjä, jonka pienestä nyökkäystervehdyksestä aisti aamulla nautitun sitruunan, niin hapan se oli. Päätin olla jatkamatta matkaani ja lopetin kierrokseni tähän.

 

Kaikki myyjät eivät ole ymmärtäneet työnsä perimmäistä tarkoitusta

Arvannette mihin liikkeeseen suuntasin myöhemmin samana päivänä? Kolmannessa liikkeessä palvelu oli tällä toisella kertaakin yhtä helppoa ja ystävällistä. Loistava myyjä sai jopa myytyä minulle paremman (ja kalliimman) sijauspatjan hyvien unien turvaamiseksi. Kiitos tämän erään huonekaluliikkeen loistavan myyjän, joka oikeasti tahtoi kuunnella ja auttaa minua, nautin nyt unista uudessa, minulle sopivassa sängyssä.

Tuo sunnuntai osoitti minulle jälleen sen, kuinka kaikki myyjät eivät valitettavasti ole ymmärtäneet työnsä perimmäistä tarkoitusta.

Myyjän tehtävä on ratkaista asiakkaan tarve myymällä siihen sopiva tuote tai palvelu. Jokainen myyjä on osa asiakkaan kokemusta. Tuotteiden tai palveluiden ollessa hyvin samankaltaisia kilpailijoiden vastaavien kanssa ratkaisevana tekijänä ainakin itselläni on saamani palvelu.

Asiakaslähtöinen myyntityö on asiakaspalvelua parhaimmillaan! Hyvän myyjän tärkein yksittäinen ominaisuus on mielestäni kyky kommunikoida asiakkaan kanssa.

"Ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu. Varsinkin myyjän ammatissa näitä on osattava käyttää - kuunteleminen on myyntityön avainsana."

Myyminen ei ole niin hankalaa, kun ajattelee että tavoitteena on auttaa asiakasta, ei tuputtaa. Onnistumisessa tärkeintä on, että tietää mitä myy ja uskoo omaan tuotteeseensa.

Tule jatkamaan keskustelua myynnistä syksyn tapahtumaamme:

New Call-to-action

Aiheet: Myynti

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

Myynnin rekrytoinnin murros webinaari