Logistikon avokadodilemma

logistikonavokadodilemma2

Mies ja nainen olivat treffeillä. Mies teki ruokaa. Nainen rakastui mieheen ja ruokaan. Nainen sattui olemaan ruokabloggari, kirjoitti ruuasta hyvällä tunteella ja laittoi reseptin nettiin. Nettikansa ihastui reseptiin ja levitti sitä eteenpäin. Puoli Suomea villiintyi treffiruuasta ja halusi sitä tehdä. Avokado loppui kaupasta. Tässä kohdassa logistikko heräsi, ja ihmetteli, että mitä ihmettä on tapahtunut. Avokadon menekki on yhtäkkiä moninkertaistunut. Miksei tästä kukaan mitään kertonut. Asiakas ihmettelee, että miten näin perustarvike voi olla lopussa kaupasta, juuri nyt, kun tekee mieli tehdä avokadopastaa. Eikö ne mitään osaa.

Myynnin ennustaminen on vinkeä juttu. Olin joskus aikanaan töissä päivittäistavaraa myyvässä ja markkinoivassa yrityksessä. Vastasin toimitusketjusta. Tuossa yrityksessä oli käytössä S&OP-prosessi, eli Sales and Operations Planning -prosessi. Myyntiennusteet kirjattiin järjestelmään, jonka perusteella tehtaat suunnittelivat tuotantonsa. Tehdas toimitti ennusteiden mukaisesti, eikä mitään tilattu. Tehtaat olivat vastuussa meidän varastosaldoistamme, me olimme vastuussa myyntiennusteista. Periaatteessa kaunis järjestelmä, mutta myyntiennusteiden tekeminen oli hämmentävän vaikeaa. Myynnin argumentti oli ”mistä minä voin tietää paljonko joku joskus myy”. Ei oltu ihan sisäistetty sitä, että myynnin ennustaminen onkin lähinnä myynnin suunnittelua. Ei kristallipalloon katsomista, vaan tulevaisuuden ohjaamista.


Liian usein me kaikki syyllistymme menneisyyden tonkimiseen.
Se on tietysti hyvin luontevaa, koska se on omakohtaista ja niin kovin tuttua. Menneisyydestä on hyvä etsiä virheitä ja koettaa niistä oppia.

Vaikeampaa taas on tähdätä tulevaisuuteen ja miettiä, mitä minun pitäisi tehdä, jotta olisin valmis tulevaan. Yksi parhaista lainauksista, joita tiedän, on Dwight D. Eisenhowerin ”In preparing for battle I have always found that plans are useless, but planning is indispensable”. On elintärkeää suunnitella tulevaa, ja valmistautua kaikkiin mahdollisiin tulevaisuuden skenaarioihin, mutta lopputuloksena syntyvät suunnitelmat ovat turhia, koska ovat kuitenkin vääriä. Tärkeintä on se suunnitteluprosessi.

"Se, että tulevaisuus on tarkasti pohdittu, auttaa reagoimaan omituisiinkin tapahtumiin."

Logistikko ei pysty mitenkään arvaamaan sitä, milloin ruokabloggaaja rakastuu ja saa aikaan avokadovillityksen. Mutta logistikko pystyy valmistautumaan siihen, mitä pitää tehdä, kun jotain poikkeavaa ja yllättävää tapahtuu markkinoilla.


Tutustu, miten myyntikampanjat vaikuttavat logistiikkaan ja miten Stockmannilla varmistetaan suurten myyntikampanjoiden onnistuminen myymäläjakelussa ja verkkokaupan logistiikassa. Lataa webinaaritallenne alta:

New call-to-action

Aiheet: TuottavuusLogistiikka

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New call-to-action