Kuinka uusi myyjä otetaan vastaan ja sitoutetaan tiimiin?

Kuinka uusi myyjä otetaan vastaan ja sitoutetaan tiimiin?

Uusi työntekijä, oli hän sitten myyjä tai ei, on lahja, joka tuo omalla persoonallaan uusia tuulia työyhteisöönsä. Hänen roolinsa ei ole olla pelkkä tuloksen tekijä, vaan jotain paljon syvällisempää. Katson aina nöyryydellä uutta tulijaa ja mietin, että hänen tarinansa täällä alkoi tänään. Häntä on myös syytä kiittää valinnasta; että hän on päätynyt juuri tähän organisaatioon.

Uusi myyjä pääsee elämään heti todeksi yrityksen tarinaa, sillä myynnissä myydään yrityksen omia tuotteita, palveluita ja ratkaisuja. Ensimmäisestä päivästä lähtien myyjä alkaa innovoimaan yhdessä asiakkaan kanssa valmiin tuoteperheen rinnalle uusia ratkaisuja. On tärkeää, että annamme uudelle myyjälle aidon mahdollisuuden synnyttää heti parhaita innovaatioita yhdessä asiakkaiden kanssa, mutta yrityksen omaa ja aiempaa kulttuuria kunnioittaen.

Päivittäisessä arjessa ja työsuhteen alussa perehdyttämisen merkitys on valtava. Tilastot on tilastoja, ja osa uusista myyjistä suoriutuu paremmin kuin toiset. Yksilöiden syyttämisen tai kehumisen sijaan voisimme antaa enemmän arvoa kulttuurisille asioille, jolloin hyvinkin pienillä panostuksilla saisimme uuden myyjän arjen paremmin rullaamaan.

Nämä panostukset tarkoittavat yhtälailla esimiestä kuin myyjää. Myyjän kannattaa käydä yhdessä esimiehen kanssa syvälliset keskustelut siitä, kumpi on ensin tärkeämpää; olla osa aiempaa kulttuuria vai onko tehtävänä luoda täysin jotain uutta?

"Kun uusi myyjä ymmärtää kulttuurin merkityksen, perehdyttäminen onnistuu kuin itsestään." 

Jos näistä ylläolevista asioista pitäisi tehdä jokin ohjenuora, näkisin myyjän ensimmäiseksi tehtäväksi yhteisön ymmärtämisen: mikä tämä paikka on? Mistä kumpuaa täällä tekemisen meininki? 

Toisekseen olisi tärkeää oppia ymmärtämään työkavereita ja kulttuuria, minkä kautta ansaitaan luottamus ja luodaan pohja dialogille yrityksen sisällä. Baronalla aloittaessa liitytään aluksi osaksi tarinaa ja kunnioitetaan pelikenttää: haluamme arvostaa työkavereita.

Vasta kolmanneksi tuodaan omat lahjat mukaan yrityksen käyttöön. Ajan kanssa tekemiset vaihtuvat ja pian iso tavoite, yhdessä asiakkaan kanssa innovointi, alkaa toteutumaan. 
 
 

Esimiehen rooli perehdyttämisessä

Uusi myyjä ei kykene alkuun välttämättä työskentelemään täysin itsenäisesti. Myynnin perehdyttämisessä pitäisi olla malttia käydä esimerkiksi viisi kertaa kokeneen myyjän mukana asiakkailla. Siinä näkee hyvin sen maailman, minkä osaksi liitytään. Jokainen työ vaatii yksilöltä huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta, mutta esimiehen tehtävä on antaa yksilölle aikaa ja turvallisuutta tutustua rauhassa asioihin. 

Alun keskusteluissa käydään myös läpi myyjän kanssa, kuinka nopeasti tuloksia ja tavoitteita aletaan odottamaan. Yleensä neljän kuukauden irtisanoutumisaika määrittelee jonkun ajanjakson, mutta muitakin tapoja näihin löytyy. Näitä alun "mittaamisia" ei saisi koskaan pelätä liikaa, vaan oman persoonan aitous ja tekemisen taso kannattaa pyrkiä säilyttämään.

Olen itse käyttänyt "kohtaamisen ABC:ta", jonka kautta opin tuntemaan uusia myyjiä: Mistä kaveri on kotoisin? Mitkä hänen omat intohimonsa elämää kohtaan ovat? Millaisilla tavoitteilla työelämää tehdään? Näiden avulla avautuu uusia uria jutella syvällisesti. Tätä mallia olisi hyvä saada skaalattua kaikkeen johtamiseen, sillä läsnäolo ja kohtaaminen toimivat johtamisessa kuin huume.

Pohdin myös sitä, voisimmeko oppia jotain skandinaavisista maista? Olemmeko kenties luoneet liikaa raameja perehdyttämiseen vain ja ainoastaan Suomessa toimiviin systeemeihin?

Näistä asioista jatketaan keskustelua alta löytyvästä webinaaritallenteesta.

New Call-to-action

Aiheet: RekrytointiMyynti

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New Call-to-action