Kooste: Miten tekoäly ja robotiikka muuttavat taloushallintoa ja CFO:n työtä?

Kooste: Miten tekoäly ja robotiikka muuttavat taloushallintoa ja CFO:n työtä?

Yli 500 ilmoittautujaa oli tullut linjoille kuulemaan näkymiä taloushallinnon tulevaisuudesta Baronan ja Saranen Consulting:n webinaarissa. Baronan Groupin talousjohtaja Pasi Vilhunen sai vieraaksi PwC:n Mikael Guarnierin. Niin Pasilla kuin Mikaelilla on pitkä ura talouden parissa ja molempien erityiset kiinnostuksen kohteet tekoälyn tuomassa muutoksessa. Isäntänä webinaarissa oli Baronan Tuomas Haapsaari.

Lue alta kooste tai siirry suoraan katsomaan webinaaritallenne:

New Call-to-action

Mitkä ajankohtaiset trendit vievät talouden muutosta eteenpäin?

Maailman megatrendit moukaroivat yhteiskuntaa ja talouden rakenteita. Megatrendien ja liiketoiminnan kautta, kaikki tämä heijastuu lopulta yritysten talousosastoihin. Nykyään talouden yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin parantaa organisaatioiden muutoskyvykkyyttä.

Talouden työ tulee muuttumaan suorittavasta työstä tulkitsevaan työhön. Robotiikka ei korvaa toimenkuvia ja ihmisiä, vaan robotti "otetaan ulos" ihmisestä. Ihmisille jää tehtäväksi tulkinnalliset tehtävät robotin hoitaessa suorittavan työn.

Pasi Vilhusen villi veikkaus kuului, että tulee tapahtumaan keskittymistä. Tällöin talouden ympärille syntyy palvelukeskuksia ja osaamiskeskuksia. Toisaalta taas nykyinen teknologia helpottaa fyysistä sijaintia ja samalla voidaan johtaa tiimejä hajautetulla mallilla.

"Talouden vastuulle kuuluu vaikuttaa päätöksiin. Sen prosessiymmärrys perustuu tietoon ja analytiikkaan."

Mikael painotti, että PwC:n tekemän tutkimuksen mukaan datalla ja analytiikalla on kasvava rooli päätöksenteossa. 83% Toimitusjohtajista uskoo talouden dataan ja analytiikkaan. Muutosta kuvastaa se, että 90% kaikesta yrityksen liiketoimintatiedosta on syntynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Meno on ollut huimaa ja se tieto näyttää kasvavan 50% joka vuosi.

"Talouden tehtävä on tehdä datasta järkevää ja tulkittavaa. Minne suuntaamme resurssit?"

Talouden kolme tehtävää

Taloushallinnon pitää tukea erityisesti yrityksen sisäistä laskentaa. Talous ei saa olla jarruna tekemisessä vaan dimensioita pitää lisätä tarpeen mukaan. Kolmena tärkeimpänä talouden tehtävänä Mikael mainitsi:

  • Rutiinihoitaminen – Kirjanpito, laskenta, tilinpäätökset
  • Kontrolli – Ei väärinkäyttöä, vaan asioiden tulkitsemista.
  • Analysointi – Valmisteleviin töihin menee vielä enemmän aikaa. Haetaan dataa ja kootaan raportteja. Aikaa pitää vapauttaa enempi analysointiin ja tulkintaan.

Bisneksen tekeminen perustuu pitkälti lukujen ymmärtämiseen. Pasi ja Mikael painottivat, että nyt viimeistään talouden kannattaa jalkautua liiketoimintaan. Talousfunktioiden sisällä prosessiosaaminen on niin kovalla tasolla, että jo pelkästään sen vuoksi talouden kannattaa ottaa roolia prosessien kehittämisessä.

 

Ostoreskontran automatisointi tekoälyn avulla – käytännön esimerkki Baronalta

Pasi kertoi webinaarissa hyvän elävän esimerkin Baronan omasta ostoreskontrasta. Barona on luonut sähköisen rekrytointityökalun, joka hyödyntää tekoälyä – sen kautta päädyttiin pilottiin myös talouden puolella. Jo nyt taloushallinnon pilotin kautta on saatu merkittävät kustannussäästöt.

 

"Pilotin kautta huomasimme, että tämähän tosiaan toimii!"


Algoritmit toimivat järjestelmäriippumattomasti ja sähköiset laskut menevät AI:n käsiteltäväksi. Prosessiin tarvitaan vielä toistaiseksi ihminen tarkastamaan tekoälyalgoritmin tekemä työ, mutta valmiit laskut päätyvät ERP:hiin kirjattavaksi. Katso esimerkin seilytys tallenteesta kohdasta 14:45-.

 

Talousjohtaja – rooli tulevaisuudessa ja kuinka viet muutoksen läpi

Webinaarin lopuksi Pasi ja Mikael kiteyttivät, mitä talousjohtajalta vaaditaan. Talousjohtajan tärkeimmät tehtävät tärkeysjärjestyksessä menisivät siten näin.

  1. Ihmiset
  2. Prosessit
  3. Teknologiat

Ihmiset ovat talousjohtajan isoin ja tärkein tehtävä. Kaikki kulminoituu rekrytointiin, että pystyy löytämään oikeat ja kyvykkäät ihmiset, joilla on prosessiosaamista ja teknologiaymmärrystä. Muutoksen hallinta ja ihmisten osaamisen hallinta korostuvat talousjohtajan työssä.

Pitää korostaa sanaa ”johtaja” ja himmata sanaa ”talous”. Talousjohtaja on tulevaisuudessa muutosjohtaja, jonka paras kaveri on tietohallintojohtaja.

Tässä vinkit talousjohtajalle muutoksen läpivientiin:

Prosessiymmärrys = Ota ajurin paikka end-to-end prosessikehittämisessä. Prosessiymmärtäminen on kaiken A ja O. Kun alkaa tehdä automatisointeja, talousjohtajan pitää ymmärtää tekeminen.

Uudista talouden teknologiat = Uudista talouden teknologiat. Vapauta kapasiteettia yksinkertaistamalla ja automatisoimalla. Kokeile - älä odota valmista!

Investoi osaamiseen = Yhdistä kokemus ja uusi ajattelu. Käänteinen mentoring tarkoittaa sitä, että nuorempi auttaa vanhempaa. Tämä kääntää mentoroinnin kaksisuuntaiseksi. Lisää vuorovaikutusta.

Paneudumme webinaarisarjamme seuraavassa osassa siihen, miten asiantuntijan rooli muuttuu ja miten menestyä keskellä muutosta. Sitä ennen, katso koko viimeisin tallenne tästä:

New Call-to-action

Aiheet: TuottavuusTulevaisuuden työTaloushallinto

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New Call-to-action