Jokainen meistä voi auttaa ravintola-alaa

Bloginostokuva-Horeca-Mikael-Nuotio-Barona

Koronakriisi toi eteemme sen, minkä olemme jo ravintola-alalla pitkään tiedostaneet: työmme merkitystä isossa kuvassa, niin inhimilliset kuin taloudelliset seikat huomioiden, ei ymmärretä. 

Viimein eilen kuitenkin tapahtui jotain, kun ministeri Kiuru peräänkuulutti yksilön vastuuta ja kiitti ravintola-alaa vastuullisesta toiminnasta ja rajoituksia muutettiin jälleen. Tunsin pienen valon pilkahduksen siitä, että ehkä alamme ihmisten hätä on vihdoin otettu tosissaan.

Mutta pelkkä rajoitusten uusiminen ei yksistään riitä. Pudotus on ollut niin nopea ja jyrkkä. Ala on toiminut vastuullisesti ja tulee toimimaan niin jatkossakin – nyt tämä on yksilöistä kiinni.

Siksi peräänkuulutankin: hyödyntäkää ihmiset ravintoloiden palveluita aktiivisesti ja turvallisesti.
Käyttäkää maskeja, huolehtikaa turvaväleistä ja hygieniasäännöistä. Samalla tuette alan yrityksiä ja työntekijöitä.

Vastaan itse hotelli- ja ravintola-alan toimialasta Baronalla ja työllistimme ennen poikkeuksellista tilannetta noin 10 000 tekijää vuosittain ympäri Suomen. Voin taata, että työntekijöillämme on kova halu toimia oikein. 

Valitettavasti moni ammattilaisistamme on tällä hetkellä lomautettuna tai irtisanottu. Olemme tehneet kaikkemme sen eteen, että osa on voinut työllistyä kauttamme myös toisille toimialoille, ja tarjonneet myös keskusteluapua vaikeaan tilanteeseen.

En tiedä riittääkö tämäkään. On varmaa, että tilanne on jonain päivänä taas hyvin erilainen. Nyt huolehdin siitä, kuinka saisin ammattilaisillemme töitä. Samalla mietin, että kun töitä taas jossain vaiheessa on enemmän tarjolla, niin uskaltaako joku vielä tulla tälle kovia kokeneelle alalle. 

Onko pian enää paikkoja, joissa syödä, viihtyä, rakastua ja luoda muistoja? Tai vieläkin selkeämmin: ihmisiä, jotka noita elämyksiä meille tarjoavat?

Pidetään siksi jokainen huolta toisistamme ja ravintola-alasta. 


Mikael Nuotio on Baronan hotelli- ja ravintola-alan toimialajohtaja.

Aiheet: TyöelämäHotelli ja RavintolaVastuullisuusKoronaHoReCa