Ilman kirkasta päämäärää on mahdotonta kokea onnistumista työssään

Ilman kirkasta päämäärää on mahdotonta kokea onnistumista työssään

Syksyyn sisältyy aina lupaus paremmasta tulevaisuudesta. Koulussa alkaa uusi lukukausi, lapsilla on uudet kirjat, kynät ja puhtaat vihot. Ei vielä yhtään merkintää tekemättömistä kotitehtävistä Wilmassa.

Myös työelämässä saa aloittaa ainakin osittain puhtaalta pöydältä. Sähköpostin inboxi on ehkä siivottu, ja tietokoneen työpöytä tyhjennetty. Aivot ovat saaneet levätä ja ovat enemmän tai vähemmän valmiina uusiin haasteisiin. Viimeistään nyt on aika asettaa syksylle tavoitteet ja suunnitella kalenterin runko niiden mukaan.

Oman työn suunnittelu on asiantuntijatyössä aikaansaamisen edellytys. Mitä itseohjautuvammin saamme toimia ja mitä vähemmän tekemisiimme puututaan, sitä tärkeämpää on johtaa omaa työtä tavoitteellisesti.

Yhteisen työn näkökulmasta on tietenkin tärkeää myös se, että työyhteisö synkronoi jäsentensä toimintaa. Kun tiimin organisoi yhdessä toimintaansa kohti asetettuja tavoitteita, puhutaan yhdessä johtamisesta, co-managementista.

"Co-managementin toteutuessa esimiehen rooli muuttuu kapellimestarista valmentajaksi."


Itseohjautuvuus ei tarkoita sitä, että jokainen toimii miten sattuu. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset johtavat omaa työtään itsenäisesti ja omaehtoisesti luoden yhdessä toimintatapoja, jotka auttavat heitä joukko-ohjaistumaan kohti yhteisiä tavoitteita.

Ilman kirkasta päämäärää ja tekemisen tavoitetta ihmisen on mahdotonta kokea onnistumista työssään. Mikäli se ei näyttäisi hölmöltä, kirjoittaisin tuon edellisen virkkeen toistamiseen; niin tärkeä se on.

Työn palkitsevuus taas on edellytys työn ilolle ja kokemukselle kasvusta ja aikaansaamisesta. Ja ilman iloa ja aikaansaamisen kokemusta... noh, tekemisessä ei oikeastaan ole mitään järkeä.


Viimeistään nyt tavoitteet selville

Oletko sinä jo asettanut yhteisösi kanssa syksylle tavoitteet? Mikäli et, otahan asia puheeksi.

Mitkä kolme asiaa ovat strategian toteutumisen näkökulmasta tärkeää saada maaliin syksyn aikana koko organisaation tasolla? Miten oma osastosi/yksikkösi/tiimisi osallistuu näiden tavoitteiden toteutumiseen? Mikä on oma roolisi tiimisi tavoitteiden toteuttamisessa?

Mitä sinä haluat saada maaliin ennen kuin on aika nostaa jalat pöydälle ja nauttia kuumasta glögistä?


Karoliina Jarenko on Filofian Akatemian toimitusjohtaja. Hän
oli vieraana webinaarissa, jonka tallenteen voit ladata tästä: 

New Call-to-action

Aiheet: TyöhyvinvointiTuottavuusHR

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New Call-to-action