Digitalisaatio vauhdittaa sisälogistiikkaa

Digitalisaatio ravistelee sisälogistiikan toimintamalleja – ei tosin ehkä niin kovalla vauhdilla kuin voisi kuvitella. Haastattelimme kokeneita sisälogistiikan ammattilaisiamme, miten koko alalla ja Baronalla kohdataan digitalisaation tuomat muutokset.  

Logistiikka-nostokuva-blogi-huhtikuu-2018-Barona

 

Digitalisaation vaikutukset sisälogistiikassa

Elina Laine ja Arto Pöykkö ovat molemmat kokeneita logistiikka-alan huippuasiantuntijoita. Molempien työhistoriasta löytyy isoja, suomalaisia vähittäiskauppaketjuja ja vaativia projekteja. Baronalle molempia veti halu kehittyä sekä omassa työssään että olla kehittämässä Baronan asiakasyritysten sisälogistiikan suunnittelua ja HR-ratkaisuja.

Elinan mukaan iso juttu sisälogistiikassa on ollut etäkaupan tuleminen ja vähittäiskaupan murros. Ennen tavara kulki varastosta varastoon, vähittäiskaupan ollessa välissä, ja logistiselle ketjulle annettiin paljon anteeksi. Nyt tavara menee usein suoraan valmistajalta kuluttajalle, joka huomaa heti, jos siinä välissä logistinen puoli ei toimi.

”Yhden paketin lähettäminen tulisi olla mahdollisimman kustannustehokasta, jolloin logistiikkaa on pakko miettiä entistä tarkemmin ja optimoidummin. Automaatiota tarvitaan ehdottomasti”, Elina nostaa esille.

Arton mukaan digitalisaatio on tullut yllättävän hitaasti logistiikkaratkaisuihin.

”Ala on edelleen aika konservatiivinen ja vaikka dataa kerätään paljon, sitä voitaisiin hyödyntää aiempaa tehokkaammin. Järjestelmäintegraatioita tehdään jonkin verran yhdessä IT:n kanssa, mutta paljon löytyy vielä kehitettävää”, Arto kertoo.

Molempien mukaan on edelleen paljon kiinni yrityksen kulttuurista ja tavoista toimia, kuinka tehokkaasti varastoa pyöritetään.

Vanhoja ajattelumalleja pitää tuulettaa

”Paljon on vielä sitä ajattelua, että ollaan vain tyytyväisiä, että tavara menee varastosta läpi. Varasto on kuitenkin niin hyvä kuin varaston ohjausjärjestelmä ja varastoa pyörittävät työntekijät”, Elina sanoo.

”Emme mene kuitenkaan asiakkaalle viisastelemaan, että ettekö osaa varastoanne pyörittää. Enemminkin pyrimme tuomaan esiin, että meidän vahvuus on kattava kokonaisnäkemys erilaisista toimijoista ja työtehtävistä lattiatasolta johtoon asti. Ymmärrämme kaikkia logistiikan osa-alueita ja osaamista löytyy prosessien kehittämiseen ja asiakkaan tukemiseen esimerkiksi logistiikkakeskuksen avaamisessa ja pyörittämisessä", Arto kertoo.

"Asiakkaan kanssa keskustelemalla ja miettimällä tarpeita tarkemmin, luodaan järkevä palvelumalli meiltä asiakkaalle.”

Onko suomalaisten yritysten sisälogistiikka sitten millä tolalla? Elinan ja Arton mukaan vaihtelua riittää. Isojen, kansainvälisten toimijoiden prosessit ovat jo volyymin puolesta viritetty tehokkaiksi, kun taas pienistä ja keskisuurista yrityksistä löytyy edelleen myös perinteisempiä, manuaalisia malleja. Logistiikkaosaamisen taso vaihtelee – joissain yrityksissä se on huipputasoa ja joissain ehkä enemmän itseopittua.

”Logistiikka ei ole monellakaan yrityksellä sitä ydinbisnestä ja panoksia halutaan laittaa hankintaan, jakeluun ja valikoimaan, eli mihin tahansa muuhun kuin logistiikkaan. Entistä enemmän ulkoistetaan ja tarpeet pirstaloituvat. Koko ajan menee haastavammaksi”, Arto summaa ja lisää: "Ja se juuri tekee työstä kiinnostavaa.”


Työntekijät on pidettävä mukana muutoksessa

Arto ja Elina korostavat hyvien työntekijöiden merkitystä, vaikka automaatio on korvannut monia logistiikan työtehtäviä.

”Harmittavasti ajatellaan, että ’robotit’ vievät työpaikat, mutta oikeasti automaatiolla parannetaan ergonomiaa ja poistetaan monotonisia ja fyysisesti raskaita työtehtäviä. Harva oikeasti tietää, millaista työskentely varastossa nykyisin on. Nyt ohjataan padeilla niitä robotteja”, Elina sanoo.

Manuaalivarastosta siirrytäänkin yhä enemmän automaatiovarastoon ja samalla varaston työntekijöitä on tärkeä pitää mukana ja osallisena muutoksessa.

”Kaikista tärkeintä on vastata omille työntekijöille, miten esimerkiksi digitalisaation muutokset: automaatio ja robotiikka, tulevat näkymään heidän omassa henkilökohtaisessa työssään. Pitää ajaa ihmisiä sisään muutokseen pikkuhiljaa”, Elina korostaa.

Työntekijöiden löytämistä kiihdytetään
markkinoinnilla

Mistä nämä muutokseen valmiit työntekijät sitten löytyvät? Yritykset kyllä mielellään palkkaisivat lisää työntekijöitä logistiikkaan, ja myös pysyviin työsuhteisiin, mutta työvoiman saanti alalle on haastavaa. Syitä tähän on monia. Yks niistä on ainakin alan yleinen mielikuva. Logistiikka-ala ei näyttäydy yhtä trendikkäänä suurelle yleisölle, kuin esimerkiksi IT-ala.

Jotta tieto kiinnostavista tehtävistä tavoittaisi uudet työntekijät, markkinoidaan työpaikkoja aiempaa enemmän ja kohdistetummin. Barona Logistiikka onkin ottanut palvelutarjontaan myös tärkeän osa-alueen: rekrytointimarkkinoinnin. Monipuolisilla ja luovilla markkinointitoimenpiteillä on jo nyt täytetty asiakkaiden toiveita ja tavoitteita, kertoo markkinointiasiantuntija Annika Packalén.

”Toimenpiteet suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan ja niiden ensisijainen tarkoitus on parantaa potentiaalisten hakijoiden ja oikeiden kohderyhmien tavoitettavuutta sekä samalla kehittää asiakkaan omaa työnantajamielikuvaa ja läpinäkyvyyttä. Tällä tavoin autamme asiakasta löytämään tekijät ja samalla palvelemme hakijoita löytämään itselleen sopivan työpaikan”, toteaa Annika.

Barona Logistiikan palvelujohtaja Kim Hiparin mukaan sisälogistiikan työntekijöille on tarjolla niin töitä kuin kehittymismahdollisuuksia.

”Baronan kautta työskentelee tällä hetkellä yhteensä noin 1700 ihmistä erilaisissa logistiikka-alan tehtävissä ympäri Suomea ja määrä kasvaa jatkuvasti. Työtehtävät vaihtelevat todella fyysisistä ja manuaalisista tehtävistä täysin automatisoidun työn ohjaamiseen ja erilaisiin toimistotehtäviin”, Kim kertoo.

”Nykyään logistiikka-alan tehtäviä on tarjolla hyvin monipuolisesti ja ala kehittyy jatkuvasti. Laajan asiakasverkostomme ja monipuolisen palvelutarjoomamme ansiosta meillä Baronalla on erinomainen mahdollisuus löytää työntekijöille juuri heidän toiveitaan ja osaamistaan vastaavaa työtä logistiikasta sekä tarjota myös erilaisia kehitysmahdollisuuksia alalla”, hän päättää.

Tutustu sisälogistiikan kustannuksiin ja miten voit haastaa toimintaasi:

New call-to-action

 

Aiheet: HRLogistiikkaTyöelämäAsiakasTyöntekijäVarastotyö

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

New call-to-action