Yhteispelistä voimaa syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn

YHTEISPELISTÄ VOIMAA SYRJÄYTYMISEN ENNALTAEHKÄISYYN.png

Jalkapallojoukkue FC VOX  kokoaa nuoria yhteen ja tähtää korkealle.

Nuorten syrjäytyminen on yksi merkittävimmistä työelämän kehittymistä hidastavista tekijöistä suomalaisessa yhteiskunnassa. OECD:n tuore raportti kertoo, että suomalaisista 20–24-vuotiaista jopa 18,3 prosenttia on työn ja koulutuksen ulkopuolella, syrjäytymisvaarassa.

THL:n mukaan työelämään ja koulutukseen liittyvien syiden lisäksi myös vaikeudet sosiaalisten suhteiden solmimisessa ja yhteisöjen ulkopuolelle putoaminen lisäävät syrjäytymisen riskiä. Taistelussa syrjäytymistä vastaan, jokainen pienikin teko on merkittävä.

Kuukausi sitten sain ilon tutustua palvelutorin nuorille suunnattuun futsal-joukkueseen, FC VOXiin. Joukkueella on kunnianhimoinen tavoite, sillä sen tarkoitus  on ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä tarjoamalla mielekästä toimintaa - sosiaalisen yhteisön, säännölliset treenit ja yhteisen tavoitteen – palvelutorilla pyöriville, syrjäytymisuhan alla oleville nuorille. Nuorten tukeminen kohti työelämää on meille tärkeää ja siksi halusimme lähteä mahdollistamaan myös FC VOX:n matkaa.

FC VOX – nuorten ääni

FC VOX syntyi Kelassa työskentelevän Yasin Hanadista aloitteesta. Yasin oli jo pitkään seurannut palvelutorilla iltaisin pyöriviä nuoria ja miettinyt, että haluaisi tarjota heille jotain mielekästä toimintaa. Haastateltuaan nuoria Yasinille selvisi, että useat heistä viettivät päivät opiskeluiden parissa, mutta painivat samalla suurten motivaatiohaasteiden kanssa. Iltaisin he pyörivät palvelutorilla vailla määränpäätä tai yhteisöä, johon kuulua ja kokivat sosiaalisten suhteiden muodostamisen epämukavaksi.

”Pojat ovat aivan uskomattomia tyyppejä; sosiaalisia ja huomaavaisia.  He ovat todella älykkäitä ja näkevät itsessään potentiaalia." - Yasin Hanad

Tutustuttuaan nuoriin Yasinille ilmeni, että poikia yhdisti myös intohimo jalkapalloa kohtaan. Joukossa oli paljon entisiä harrastajia, jotka olivat joutuneet luopumaan harrastuksestaan muuton takia tai taloudellisista syistä. Kaipuu vanhaan harrastukseen oli kova, joten oli luontevaa, että yhteistä toimintaa ryhdyttiin rakentamaan jalkapallon ympärille. Mielekkään ja motivoivan lajin lisäksi jalkapallo pakottaa sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja sosiaalisten suhteiden muodostamiseen. Joukkueessa yksi tärkeimmistä pelivalteista on pelaajien välinen kommuninkointi.

”Jalkapallo on laji joka yhdistää ja jossa jokaisella on oma tehtävänsä. Se haastaa jokaisen joukkueen jäsenen. Se on yhteispeliä, joka pakottaa kommunikoimaan joukkuetoverin kanssa ja tekemään töitä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Jokainen yksilö joukkueessa on tärkeä juuri sellaisena kun hän on. Se voittamisen tunne, tavoitteiden saavuttaminen, se hiki, se itku, tunteiden nousu - kaiken tämän jälkeen nuori ymmärtää, että mikään ei ole elämässä helppoa saavuttaa”, kertoo Yasin.

Tavoitteet tuovat suunnan tekemiselle

FC VOX päätti alusta alkaen, että tavoitteet asetetaan korkealle. Lohkoksi valittiin vaativin mahdollinen, koska kovemmalla tasolla pelattaessa joutuu kerta toisensa jälkeen parantamaan omaa ja joukkueen toimintaa. Vuoden aikana tullaan pelaamaan useita turnauksia, joista osa on Suomessa, mutta osa vie joukkueen myös ulkomaille.

Viime viikonloppuna pelattiin joukkueen ensimmäinen turnaus. Taso oli odotetusti kova ja tuloksena oli neljä niukkaa tappiota. Tulosta tärkeämpää ensimmäisissä peleissä on kuitenkin, että päästään kokeilemaan pelaamista joukkueena ja hahmotetaan pelaajien heikkoudet ja vahvuudet sekä joukkueen pelityyli. Lisäksi koko päivän kestävässä turnauksessa joukkue hitsautuu yhteen ja muodostaa oman huumorinsa. Viikonloppuna turnauksessa nähtiinkin iloisia, kovan asenteen omaavia pelaajia, jotka odottivat innolla tulevia pelejä.

Jäämme ilolla seuraamaan FC VOX:n etenemistä ja kasvua niin joukkueena kuin yksilöinäkin.


Unelmana nuorten tukeminen

Baronan ja FC VOXin yhteistyö on osa Unelmien mahdollistaja –sponsorointiohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on auttaa nuoria löytämään omat vahvuutensa ja tukea heitä matkalla kohti unelmiaan ja tavoitteitaan. Tällä hetkellä tiimiin kuuluu FC VOXin lisäksi neljä nuorta urheilijaa, joita kaikkia yhdistää rohkeus, usko omaan tekemiseen ja halu muuttaa maailmaa omalla tekemisellään.

 

Aiheet: Työhyvinvointi