Kesärekrytoinnit voi hoitaa viisaasti

Kesätyörekrytoinnit voi hoitaa viisaasti.jpg

Jokavuotisen kevään varmat merkit ovat jälleen ilmassa: auringonpaiste alkaa vihdoin lämmittää, ensimmäiset muuttolinnut suuntaavat Pohjolaan ja yritykset etsivät kuumeisesti kesäksi lomatuuraajia. Viimeisin näistä aiheuttaa usein melkoista päänvaivaa rekrytoiville esimiehille sekä HR-osastolle. Kesälomittajia tarvitaan yleensä lähes kaikille osa-alueille ja oikeiden henkilöiden löytäminen voi usein olla haasteellista ja aikaa vievää puuhaa.

Kesätyöntekijän hakuprosessi toimii kuten mikä tahansa rekrytointiprosessi. Ensin luodaan työpaikkailmoitus, joka julkaistaan eri medioissa ja foorumeilla. Tämän jälkeen odotetaan työhakemuksia yleensä noin 2-4 viikon ajan, jonka jälkeen sopivimman oloiset hakijat kutsutaan haastatteluun ja parhaat valitaan haastattelujen jälkeen töihin. Vaikuttaa melko suoraviivaiselta ja yksinkertaiselta, mutta totuus on kuitenkin usein hieman toinen.

Rekrytointiprosessi sitoo aina paljon resursseja yrityksen sisältä, eikä sen todellisia kustannuksia usein osata tai edes ajatella laskea. Hakemuksia kesätyöpaikkailmoitukseen tulee yleensä useita satoja ja niiden läpikäyminen on valitettavan hidasta manuaalista työtä, haastatteluista puhumattakaan. Aikaa prosessille ei yleensä ole edes järjestetty vaan kesärekrytointi tehdään monesti ”oikeiden töiden” ohella, jolloin epäonnistuneen rekrytoinnin riski kasvaa huomattavasti. SE jos mikä on kallista. Suosittu tapa monessa yrityksessä onkin palkata kesäksi työntekijöiden lapsia ja sukulaisia töihin. Tällöin säästyy toki aikaa rekrytointiprosessin osalta, mutta valinnanvaraa työntekijäehdokkaissa ei juuri ole, ja näin palataan jälleen rekrytoinnin epäonnistumisen todennäköisyyksiin.

 

Tehokkuuserot kuriin

Siirrytään hetkeksi logistiikkaympäristöön ja varastotyöntekijän rekrytointiin. Oletetaan, että keskinkertainen kerääjä saa päivän aikana kerättyä 300 riviä ja hyvä kerääjä 400 riviä. Kolmen kuukauden kesätyön aikana näiden kahden tehokkuusero on 6300 riviä eli keskinkertaisen työntekijän yhden kuukauden työpanos. Tämä yhdistettynä rekrytointiprosessin resurssi- ja ilmoituskustannuksiin kertoo jo sen, miksi yhä useampi yritys kääntyy ulkopuolisen rekrytointiammattilaisen puoleen kesätyötarpeissaan.

Henkilöstöpalvelualan yritysten ydinosaamista on rekrytointi sekä kyky käsitellä työhakemuksia ja haastatella työnhakijoita tehokkaasti. Tämä tarkoittaakin usein kattavaa työntekijäreserviä, joka puolestaan mahdollistaa nopean reagointikyvyn ja joustavuuden rekrytointitilanteessa sekä kasvattaa onnistuneen kesärekrytoinnin todennäköisyyttä.

Olisiko tänä keväänä siis aika unohtaa kesälomittajista johtuvat harmaat hiukset, keskittää omat resurssit yrityksen ydinliiketoimintaan ja ulkoistaa kesätyöntekijöiden rekrytointi alan ammattilaisille? Jos kustannustehokkuus, vaivattomuus ja riskien minimointi tuntuvat järkeviltä ajatuksilta, on asiaa ainakin syytä harkita.

Tilaa viikottainen blogikooste suoraan sähköpostiisi!

TILAA BLOGIKOOSTE TÄÄLTÄ

Aiheet: RekrytointiLogistiikka