Full Stack Business Development – liiketoiminnan työtehtävien murros

Fullstack_blogi.jpg

Kollegani Jenni maalaili blogipostauksessaan mahdollisuuksia rekrytoinnin digitalisointiin ja sivusi samalla sitä, miten yhä useammassa työtehtävässä tarvitaan laajempaa osaamisen skaalaa kuin aikaisemmin. Ohjelmistokehitystehtävissä tämä suuntaus on näkynyt jo pitkään ja työpaikkailmoituksia luettaessa kysyntää löytyy kasvavissa määrin full stack -kehittäjille, eli osaajille, jotka kykenevät ja ovat halukkaita työskentelemään käytettävissä olevan teknologiastackin parissa. Ohjelmistokehitys ei kuitenkaan ole ainoa työtehtävä, jonka osaamispakka on laajentunut, sillä sama trendi on nähtävillä myös liiketoimintapainotteisissa rooleissa.

Ohjelmistokehitystehtävissä tämä suuntaus on näkynyt jo pitkään ja työpaikkailmoituksia luettaessa kysyntää löytyy kasvavissa määrin full stack -kehittäjille, eli osaajille, jotka kykenevät ja ovat halukkaita työskentelemään käytettävissä olevan teknologiastackin parissa.

Moderni liike-elämän Rambo

Modernin digiliiketoiminnan ammattilaisen tehtäväkenttää ei voida enää luokitella myyntiin, markkinointiin, ohjelmistokehitykseen tai asiantuntijatehtäviin, sillä se sisältää jossain määrin tätä kaikkea. Tällaisen digisankarin työtä kuvaamaan voidaankin siis käyttää samaa termiä kuin ohjelmistokehityksessä ja puhua Full Stack Business Developerista. Kyseisen henkilön työkalupakkiin mahtuu sekä teknistä osaamista, liiketoiminta- ja substanssiosaamista, asiakas- ja käyttäjälähtöistä ratkaisunäkemystä sekä myynnillisyyttä. Lisäksi hän osaa valita oikeat digitaaliset työkalut tehostamaan omaa toimintaansa ja käyttää niitä aktiivisesti.

Kyseisen henkilön työkalupakkiin mahtuu sekä teknistä osaamista, liiketoiminta- ja substanssiosaamista, asiakas- ja käyttäjälähtöistä ratkaisunäkemystä sekä myynnillisyyttä.

Työssään Full Stack Business Developer sparrailee asiakkaidensa kanssa liiketoiminnan haasteita konsultoiden sekä myyden asiakkaalle käyttäjälähtöisesti parhaiten soveltuvia ratkaisuja. Palattuaan takaisin toimistolle hän lähtee ennakkoluulottomasti rakentamaan keskusteluissa löytämiään aihioita uusiksi liiketoimintaideoiksi. Kun idea on jalostunut tarpeeksi, konseptoi hän siitä alustavan business casen ja esittelee sen yrityksen johdolle. Saatuaan casen edistämiselle vihreää valoa, jatkuu hänen työnsä tiimin kasaamisella ketterään vaatimusmäärittelyyn, jonka avulla idea saadaan siirrettyä sujuvasti toteutusvaiheeseen tekniselle tiimille. Ensi kerralla tavatessaan saman asiakkaan, onkin hänellä esittää aiheesta POC (proof of concept) jonka saadessa myönteisen vastaanoton, voidaan käynnistää kunnon softaprojekti.

Tästä seuraavana luonnollisena askeleena sankarimme vaihtaakin tuotepäällikön hatun päähänsä ja jatkaa tuotteen työstämistä niin, että siitä saadaan luotua liiketoiminnallisesti kannattava konsepti. Samaan aikaan hän istuu säännöllisesti alas teknisen tiimin kanssa tarkoituksena hioa tuotekehitystä jotta tuotteeseen kaavaillut uudet ominaisuudet saadaan implementoitua ja tuote saavuttamaan teknisen huippunsa. Maksimoidakseen tuotteen näkyvyyden pyrkii henkilö rakentamaan sille mahdollisimman hyvän pöhinän markkinoilla jo ennen tuotteen virallista julkaisupäivää.

Hypetyksessä hän käyttää hyväksi erilaisia some-kanavia, mutta samalla hän pyrkii rakentamaan arvokasta mediasisältöä aiheen tiimoilta luomalla aihetta sivuavia kirjoituksia, podcasteja ja esimerkiksi pitämällä videoblogia. Tämän kaiken ohessa henkilö muistaa myös projektipäällikön roolissa raportoida uuden tuoteprojektin etenemisestä ja kustannuksista sekä pitää aikataulun koossa niin että tuote on valmis jo asiakkaan kanssa sovittuun release-päivämäärään mennessä.

Ketterässä ja kustannustehokkaasti toimivassa organisaatiossa kaikkea mahdollista projektissa tarvittavaa osaamista ei ole tarve pitää omilla palkkalistoilla

Vaikka kuvaamani Full Stack Business Developer sotkeentuu seikkailuissaan vähän joka alan tehtäviin, ei hän kuitenkaan ole mikään moderni liike-elämän Rambo, joka suoriutuu yksin kaikista mahdollisista ja mahdottomistakin tehtävistä. Kuten myös softakehityksessä, on liike-elämässäkin edelleen tilaa myös kovan luokan erityisasiantuntijoille. Työssään Business Developer hyödyntää alansa parhaita asiantuntijoita kuten liiketoiminnan substanssiosaajia, prosessikehittäjiä, palvelumuotoilijoita, projektipäälliköitä, Scrum Mastereita, ohjelmistokehittäjiä, viestintä-asiantuntijoita sekä myynnin ja markkinoinnin huippuosaajia. Suuri osa näistä erikoisosaajista on ulkoisia konsultteja, joiden erikoisosaaminen on ostettu kyseiseen projektiin palveluna.

Ketterässä ja kustannustehokkaasti toimivassa organisaatiossa ei kaikkea mahdollista projektissa tarvittavaa osaamista ole tarve pitää omilla palkkalistoilla ja erityisosaamista voidaan hankkia kumppaneilta joustavasti tarpeen mukaan. Omalla laajalla osaamisellaan Full Stack Business Developerin kaltainen digisankari pystyy saamaan vastaavanlaisten kollegojensa tuella asiat etenemään sekä osaa tehdä järkeviä päätöksiä siitä missä ja mitä osaamista hän kulloinkin tarvitsee avukseen. Osaamisen hankintaa varten hän on luonut kattavan kumppaniverkoston, jonka kanssa keskustellaan säännöllisesti osaamistarpeista yhdessä tekemisen ja kehittämisen hengessä


PEER TALK: PROJECT MANAGER 2020 - MITEN VARMISTAN OSAAMISENI TULEVAISUUDESSA? 

Ajankohta: Ke 13.6. klo 17, Barona HQ, Helsinki
Seuraavassa  Peer Talkissa puhutaan projektipäällikön työstä ja siitä miten tekoäly tulee vaikuttaa projektipäällikön työhön ja minkälaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan.

Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan!

Peer-Talk-Project-Manager-2020-Ilmoittaudu

 

Aiheet: Tulevaisuuden työIT

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

Webinaari-innovaatiohubin-perustaminen-case-op