Digitalisaation dilemma: punainen vai sininen pilleri?

Digitalisaation dilemma - sininen vai punainen pilleri.jpg

Yksi 90-luvun suosituimmista elokuvista The Matrix loi kuvan tulevaisuuden maailmasta, jossa ihmiset elävät virtuaalitodellisuudessa tietämättä, että heidän elämänsä on todellisuudessa vain videopelimäinen simulaatio.

Elokuvan keskivaiheen kliimaksi on, kun päähenkilö, Neo, saa selville tämän tarkkaan varjellun salaisuuden ja joutuu tekemään päätöksen siitä, miten haluaa jatkaa elämäänsä. Vaihtoehtoja kuvataan kahdella erivärisellä pillerillä: ottamalla sinisen pillerin hänen elämänsä simulaatiossa kuten ennenkin ja hän unohtaa mitä juuri sai selville. Valitsemalla taas punaisen pillerin hän herää elämästään kuplasta todellisuuteen ja näkee asioiden todellisen luonteen.

 

Digitalisaatio ja Matrix - maailmat, joissa teknologia hallitsee

Matrix ja muut 80-90 -lukujen toimintaelokuvat loivat monesti modernin, futuristisen ja hieman pelottavan tulevaisuuskuvan, jossa tietokoneet, robotit ja kaikenlainen keinotekoinen älykkyys olivat tärkeä osa elämää sekä villeimmissä visioissa jopa hallitsivat yhteiskuntaa. Digitalisaation jyllätessä ja teknologian kehittyessä näiden tarinoiden kaltainen tulevaisuus alkaa kuitenkin olla lähempänä ja lähempänä päivittäistä elämäämme. Voimme lukea päivittäin uutisista uusista innovaatioista, joista aikaisemmin osasimme pelkästään haaveilla tai nähdä elokuvissa. Yhteiskuntamme muuttuu nopeasti, mutta mitä se merkitsee liike-elämälle, jossa vaikutamme tällä hetkellä.

Digitalisaatio ja sen aiheuttama murros on kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkästään tätä. Ennen kaikkea se on ajattelutavan sekä asenteen muutos.

Usein puhuttaessa digitalisaatiosta ja sen vaikutuksista, keskitytään keskustelussa pitkälti teknologiaan sekä tarpeeseen kehittää erilaisia sähköisiä palveluita. Teknologiaan panostaminen ja ohjelmistokehittäjien palkkaaminen ei kuitenkaan ole ainoa tapa, jolla liike-elämän murrokseen tulisi varautua. Uudet teknologiat ovat toki tärkeä veturi ja työkalu muuttuvilla markkinoilla ja lisäksi ohjelmistokehitysosaaminen on varmasti osaamisalue, jolle riittää entistä enemmän kysyntää ja jota yhä useampi tulevaisuudessa tulee hyödyntämään työssään. Digitalisaatio ja sen aiheuttama murros on kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkästään tätä. Ennen kaikkea se on ajattelutavan sekä asenteen muutos.

Digitalisaatio vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen sekä tätä kautta myös yritysten toimintamalleihin.

Digitalisaatio vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen sekä tätä kautta myös yritysten toimintamalleihin. Uudet teknologiat muuttavat ihmisten ajattelutapaa, vuorovaikutusta sekä ennen kaikkea ostokäyttäytymistä. Markkinoille tulee uusia toimijoita kuten Über, jonka toimintalogiikka muuttaa perinteisen toimialan sekä korvaa sen täysin uudella, käyttäjälähtöisellä mallilla. Erilaiset automatisoinnin, robotiikan ja keinoälyn ratkaisut taas saattavat omalla toimintalogiikallaan suoraviivaistaa toimintaa, poistaa yhden palan yrityksen toimintaprosessista tai pisimmälle vietynä korvata kokonaisia ammattikuntia.

Digitalisaatio ajaa yritykset pohtimaan oman toimintalogiikkansa ja prosessinsa järkevyyttä, arvioimaan säännöllisesti omaa toimintaansa kriittisesti sekä tarvittaessa muuttamaan suuntaansa ketterästi. Perinteinen ajattelutapa, jonka mukaan ”näin on ennenkin pärjätty” ei ole enää nykypäivää, sillä on hyvin todennäköistä, että eteen tulee se päivä, jolloin joku toinen toimija on vastannut samaan asiakastarpeeseen, mutta käyttäjälähtöisesti huomioinut muuttuneet tarpeet sekä käytösmallin. Nyt on aika valita kahden vaihtoehdon väliltä: jatkaako hyvinvoivaa liiketoimintaa normaalisti huolehtimatta tulevaisuudesta vai ollako se ensimmäinen uudistaja? Päätöksenteon hetki on nyt, joten kumman pillerin sinä valitset: sinisen vai punaisen.

 

PUNAINEN VAI SININEN PILLERI – THE BRAVE DO

Äly keksii, mutta vain rohkeat muuttavat maailmaa – kumpaa sinä edustat? Onko hallussasi tietoa, jonka avulla rakennetaan tulevaisuutta? Entä löytyykö sinulta rohkeutta muuttaa ajatukset teoiksi?

Kerro meille, miten sinä muuttaisit maailmaa ja mikä on supervoimasi? Valitsetko punaisen pillerin kuten Neo ja lähdet pelottomasti uudisraivaajan lailla kohti tulevaa vai valitsetko sinisen pillerin ja jatkat elämääsi kuplassa?


Haemme useita osaajia kehittämään asiakkaidemme prosesseja ja liiketoimintamalleja. Lue lisää tehtävistä ja kerro meille minkätyyppisten projektien parissa haluaisit toimia. Autamme sinua löytämään ammatillisia kehitystoiveitasi vastaavan tehtävän. 

Haetaan-Business-Analyst-Barona-IT

Aiheet: Tulevaisuuden työIT

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

Lataa-johdon-opas-digitaaliseen-transformaatioon-barona-it