8 vinkkiä muutosjohtamiseen

8 vinkkiä muutosjohtamiseen

Yli kaksikymmentä vuotta työelämässä ovat antaneet minulle monta hienoa ja kohottavaa hetkeä. Organisaationi on yltänyt erinomaisiin tuloksiin ja taloudelliseen menestykseen. Tavoitteet ovat toteutuneet ja on saatu iloita suuristakin saavutuksista.Näihin vuosiin mahtuu myös muunlaisia päiviä. Myös niitä, jotka mielellään voisi vaihtaa pois.

Niitä päiviä on eletty viime aikoina monessa suomalaisessa yrityksessä, jotka ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa eri tavoin. Moni organisaatio on käynyt tämän vuoden aikana läpi isoja muutoksia, monella ovat muutokset vielä edessä.

"Menestyksessä organisaatiota on helppo johtaa. Vaikeina päivinä mitataan todellinen kyky johtamiseen."

Tällaisissa tilanteissa hyvä valmistautuminen ja suunnittelu on erityisen tärkeää. Kun asiat on mietitty hyvin etukäteen, ei tiukoissakaan tilanteissa tarvitse tehdä hätäratkaisuja ja improvisoida.

Omat kokemukset ja näköalapaikat monen muun yrityksen muutostilanteisiin ovat opettaneet seuraavaa:

1. Päätä, mitä haluat


Kun organisaatiota lähdetään muuttamaan, kannattaa tietää jo heti alussa mitä tavoitellaan. Muutostilanteessa työyhteisön voimavarat ovat rajalliset ja ne kannattaa keskittää oikeisiin asioihin. Siksi täytyy olla alusta lähtien selvää, mikä on tavoite.

2. Tee kotiläksyt


Jos sopeuttamiseen liittyy muutoksia työsuhteisiin, selvitä hyvissä ajoin oikeudelliset velvoitteet ja reunaehdot. Mitä työnantajan tulee tehdä ennen yhteistoiminnan aloittamista? Mitä velvoitteita on yhteistoiminnan jälkeen? Mitä tarkoittaa työntarjoamis- tai takaisinottovelvoite? Tuntemalla työnantajavelvoitteet ja hoitamalla ne hyvin, osoitat vaikeassa tilanteessa arvostusta henkilöstöllesi.

3. Älä tee yksin, valitse oikeat ihmiset

Muutostilanteiden läpivienti, oli kyse sitten organisaatiomuutoksesta tai työsuhteiden irtisanomiseen päättyvästä yhteistoimintamenettelystä, vaatii yleensä hillittömästi työtä. Valitse toteuttamiseen riittävästi ihmisiä ja jaa vastuuta.

4. Muotoile selkeä viesti ja keskustele riittävästi

Ihmisten on helpompaa hyväksyä muutosta, kun he tietävät syyt päätösten takana ja miksi valittuja toimenpiteitä toteutetaan. Siksi on tärkeää, että kaikki muutoksen toteutukseen osallistuvat ihmiset ymmärtävät syyt ja tilanteen samalla tavalla sekä osaavat kertoa ne henkilöstölle yhteneväisesti. Tämän joukon kanssa kannattaa keskustella riittävästi.

5. Tiedota, tiedota, tiedota

Kaikesta, mistä voi, kannattaa henkilöstöä tiedottaa. Asioista kannattaa viestiä useampia kanavia pitkin ja mieluummin liikaa kuin liian vähän. Epätietoisuus lisää epävarmuutta. Tietotyhjiö täyttyy usein todellisuutta villeimmillä huhuilla ja siksi prosessin aikana kannattaa koko ajan kertoa, missä mennään. Kannattaa tiedottaa siitäkin, että ei ole mitään tiedotettavaa.

6. Suunnittele tehtävät ja aikataulu

Sopeuttamistilanteissa esimiehiltä ja johdolta vaaditaan usein omalle epämukavuusalueelle menemistä. Eteen voi tulla nopeasti uusia ja yllättäviä tilanteita. Harva meistä on parhaimmillaan paineisessa tilanteessa. Siksi kannattaa mahdollisimman hyvin etukäteen suunnitella, vastuuttaa sekä aikatauluttaa tulevat toimenpiteet. Tämä vapauttaa voimavaroja vaikeiden tilanteiden kohtaamiseen ja parempaan päätöksentekoon paineisessa tilanteessa.

7. Kohtaa ihmiset ja osoita arvostuksesi

Stephen Elop on saanut monesta asiasta kritiikkiä, mutta ehkä kaikkein eniten siitä, että heinäkuussa henkilöstölle tieto irtisanomisista tuli kepeän tyylisessä sähköpostiviestissä ja että se oli verhoiltu muuhun srategiajargoniin. Suomalaiset arvostavat sitä, että asioista kerrotaan suoraan ja kasvokkain. Kohtaa siis ihmiset rohkeasti ja ole valmis tarvittaessa kuuntelemaan. Henkilöstösi on ansainnut aikaasi ja arvostuksesi.

8. Suuntaa katse tulevaan

Mikäli muutostilanne on johtanut henkilöstövähennyksiin, on tärkeää suunnitella tulevaisuutta niiden kanssa, jotka jäävät, mutta myös niiden kanssa, jotka lähtevät. Lähtevien tulevaisuuden kannalta voi olla merkittävää tuki, jonka työnantaja antaa esimerkiksi työnhakuun. Työnhaku ja työnhakukanavat ovat merkittävästi muuttuneet viime vuosina ja vaativat uusia taitoja. Auta myös lähtevää henkilöstöä suuntaamaan katseensa tulevaisuuteen. Se auttaa myös jäävää henkilöstöä näkemään tulevaisuutta kirkkaammin.

Ilmoittaudu HR-ammattilaisille ja ylimmälle johdolle suunnattuun seminaariin!  

työkyvyn_ja_talouden_forum 

Aiheet: Organisaation muutostilanteet

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Toimialat

Lataa-johdon-opas-digitaaliseen-transformaatioon-barona-it